Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от личния музей на Анна Мария Петрова-Гюзелева – за изкуството и за „изгубената“ памет

БНР Новини
Анна Мария Петрова-Гюзелева в студиото на "Европейски паралели - за музея, за галерията"
Снимка: Божидар Любенов

Анна Мария Петрова-Гюзелева е актриса, журналист, кино и тв продуцент. Участвала е в повече от 50 игрални филма, телевизионни сериали и копродукции в България, Италия, Германия, Франция, САЩ с главни и поддържащи роли. Тя е хореограф и преподавател по класически и джаз балет.
Президент е на асоциация "Артемидия", Италия, и основател на Биенале "Артемидия" за българо-италианска култура и изкуство от 2007 година. Основател и управител на продуцентска къща „Адриа филм Интернешънъл“.. Член е на Журито на националния журналистически орден на Италия, както и на Съюза на българските журналисти. Също така е член и на Журито на италианската филмова академия, а също и на Националния съюз на артистите и писателите. Пише стихове и има издадени стихосбирки в България и Италия. За своето поетично творчество получава Първа награда от Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г. Голямата награда за култура и поезия на Италия през 2012 г. и много други…
В това предаване Анна Мария Гюзелева споделя моменти от своя личен музей и ролята на изкуството…“ В моя музей на живота, казва тя, е имало много перипетии. Много хора са искали да ме спъват, някои са успявали, понякога съм се подхлъзвала и други са ме подхлъзвали… Но винаги съм имала идеята накъде да вървя, че трябва да вървя и какво да правя със своя живот. И съм продължавала напред. Това е моята същност!"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна