Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езиковедът проф. Лилия Илиева стана почетен гражданин на Чипровци

Снимка: Радио ВИДИН

Езиковедът проф. Лилия Илиева стана почетен гражданин на Чипровци. Поводът е 50-години от обявяването на селището за град и 330 години от Чипровското въстание. Гост на празника е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Чипровци е точното място за създаване на институт за изследване на историята на българските католици”, убедена е професор Илиева. Тя дари три изключително ценни католически книги.

„Тук нашите прадеди някога са вдигнали едно въстание, което е по същество битка за Европа, битка за християнската цивилизация“, каза тя.

Франциск Драгинов също бе удостоен с почетния знак на община Чипровци. Той е вицепредседател на ансамбъл „Българче” в румънския град Винга и е със съществен принос за съхраняването на българския дух и чипровски корени в Румъния.

50-годишният юбилей на града съвпадна и с отбелязване на 330 години от Чипровското въстание. Почетните отличия бяха връчени от кмета Пламен Петков на тържествена сесия на общинския съвет:

„Чипровското въстание от 1688 г. е една от най-ярките изяви на българското национално-освободително движение. Градчето Чипровци през XVII век е наричано „цветето на България“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна