Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издръжката на човек поскъпва с до 7 лева след увеличаване на разходите за комунални услуги

Снимка: БГНЕС

С 5 до 7 лева ще поскъпне издръжката на живота на човек от четиричленно домакинство заради новите цени на тока, парното и газа от 1 юли, показват сметките на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

След като през юни издръжката на човек е 590 лева, очакванията на експертите са до края на годината да достигне до 595 - 597 лева. Това не е окончателно, тъй като от 1 октомври се очакват нови цени на газа и парното.

Според сметките на синдикалистите най-силно засегнати ще бъдат живеещите в столицата, където над 60 на сто от жилищата са с централно парно отопление. При средна сметка от 150 лева за парно през идващите зимни месеци столичани ще плащат с около 11 лева повече, което значи, че общо за отоплителния сезон допълнителният разход ще бъде 60 лева. Очакванията на КНСБ са да се увеличи така наречената "енергийна бедност".

Около 1,2 милиона пенсионери са с пенсия под линията на бедността от 321 лева, а 75 на сто от домакинствата са с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот от 590 лева на месец.

От синдиката припомнят данните на европейската статистическа служба Евростат, според която през миналата година близо 36 процента от българите нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.

Според КНСБ заради острата диспропорция на доходите и цените на тока и парното ще последва продължаващо обедняване на населението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!