Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ почитат паметта на жертвите от 11 септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати почитат паметта на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година, които отнеха живота на близо 3000 души, а други над 6000 бяха ранени. Очаква се хиляди да се включат във възпоменателни церемонии във Вашингтон, Ню Йорк и Пенсилвания. 

Президентът Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп ще присъстват на възпоменателна церемония в град Шанксвил, щата Пенсилвания, където на този ден преди 17 години падна пътнически самолет. Миналата година на тази дата Тръмп произнесе реч в Пентагона, където се разби друг самолет. Тогава той предупреди терористите да не атакуват Съединените щати:

"Терористите, които ни атакуваха, си мислеха, че могат да внесат страх и да отслабят духа ни, но Америка не може да бъде сплашена, а онези, които опитат, скоро ще се присъединят към дългия списък с победени врагове, които се осмелиха да изпитат нашите военни".

В Ню Йорк ще се състои възпоменателна церемония при Националния мемориал. На мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, ще се състои традиционно четене на имената на жертвите. "Звънецът на надеждата" в параклиса "Свети Павел" ще отбележи момента, в който първият похитен самолет се разби в Световния търговски център.

С мълчание ще бъдат отбелязани и останалите пагубни моменти от трагичния ден.

От мемориала на 11-и септември в Ню Йорк от изгрев до залез към небето ще се издигат два лъча светлина, напомнящи за трагичната съдба на кулите близнаци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна