Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Сръбската скупщина е на двудневна визита в България

Мая Гойкович: Сърбия благодари на България за евроинтегрирането на Западните Балкани

| обновено на 11.09.18 в 13:17
Мая Гойкович
Снимка: БГНЕС

Правата на българското национално малцинство, европейската перспектива на Сърбия и инфраструктурните проекти между двете страни бяха обсъдени по време на срещата между председателите на парламентите на България и Сърбия Цвета Караянчева и Мая Гойкович.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна ангажимента на Сърбия към българското малцинство: "Вече проблемите се решават в посока на образование, медии, вероизповедание на майчин език".

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович съобщи от своя страна: "Новата учебна година в Сърбия започна с преведени и отпечатани нови учебници за основно и средно образование за българското национално малцинство".

Гойкович коментира и ролята на страната ни в процесите по евроинтеграцията на страните от Западните Балкани: "Сърбия е много благодарна на България, която по време на своето европредседателство направи всичко възможно за развитието на европейската интеграция на Западните Балкани, като се отвориха и две преговорни глави за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз".

Цвета Караянчева изказа готовността на България да окаже помощ на Сърбия по пътя към еврочленството: "За да може да хармонизира своето законодателство с европейското законодателство".

Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското малцинство в областта на образованието, медиите и вероизповеданието, потвърдиха след срещата си председателите на парламентите на България и Сърбия.

Мая Гойкович ще се срещне днес и с премиера Бойко Борисов, както и с президента Румен Радев.

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович е на двудневно официално посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Утре Гойкович ще посети Велико Търново, където ще разговаря с кмета на общината Даниел Панов.

През 2019 година България и Сърбия ще отбележат 140 години от установяване на дипломатически отношения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна