Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади барбери възраждат бръснарските традиции в България

БНР Новини

Бръснарството в България има дългогодишни традиции, но почти изчезва като дял от фризьорството след 90-те години на миналия век, когато пазарът се напълва със салони за красота, обслужващи предимно жените. И днес доста мъже предпочитат да оформят брадите си или да се бръснат вкъщи. Именно това искаме да променим! Искаме да обясним, че мъжете също могат да изглеждат по-стилно, по-мъжкарски. И понякога трябва да изхарчат някакви пари и време, но да получат някаква по-прецизна визия – казва Кирил Москотов, собственик и управител на бръснарница Head Hunters.




СнимкаКирил е роден в България, но дълги години живее в Украйна. По образование е маркетолог, работи като IT-специалист, а в един момент решава да превърне своето хоби в професия.

Баща ми е бесарабски българин – разказва Кирил. – Винаги съм искал да дойда в София или друг голям град в България. И когато през 2015 година дойдох в столицата, разбрах, че това е мястото, където искам да живея. Пристигайки тук, не можах да намеря място, където да си направя модерно и съвременно подстригване, не можах да намеря майстор-бръснар. Просто на пазара липсваше нещо подобно. И се запитах, защо аз да не стана човекът, който може да се погрижи за визията на мъжете в София.

Барбершопът на Кирил Москотов не е просто салон, където можеш да се подстрижеш или обръснеш. Тук цари специална атмосфера, звучи предпочитаната от мъжете рок- и хип-хоп-музика, предлага се само мъжка козметика.

Искаме нашата бръснарница да е място, където един мъж може да прекара един час и да не съжалява след това – споделя Кирил. – Опитваме се всеки бръснар да стане поне добър познат за всеки един от нашите клиенти. И да осигурим такава атмосфера, където вие в своето всекидневие да дойдете и не само да получите някаква услуга, но и да се отпуснете. Затова винаги като бонус предлагаме подарък чаша уиски, или една бира, или кафе, винаги слагаме някакви мъжки списания по масите.

Друго неоспоримо достойнство на барбершопа е индивидуалният подход. Майсторите могат да дадат съвет не само кое подстригване ще отива най-много на човека, а да го посъветват за цялата визия. Дали ще му отива ако си пусне брада, или ще му е по-добре с дълга коса, или обратното – ако се обръсне изцяло. 

Снимка

Носенето на брада е мода
– смята Кирил. От неговата гледна точка 80-90 на сто от мъжете изглеждат по-добре с брада, отколкото без нея.

Снимка

Брадата не е само нещо мъжкарско, с нея може да коригирате лицето си. Ако е доста слабо, можете да пуснете брада и да го направите по-широко, по-геометрично. Ако имате двойна брадичка, с брадата ще скриете това. Доста хора мислят, че ако пуснат брада, ще икономисат време, защото тогава не трябва да се бръснат всяка сутрин. Това е доста грешно мнение, защото всяка една обгрижена, красива брада, иска много поддръжка, много различни козметични продукти. Поне 2 пъти в месеца трябва да ходите на бръснар или да отделяте сами вкъщи по 30 минути да подновите формата
– предупреждава Кирил. 

Днес барберството или бръснарството е не само професия, а цяла култура. Интересът се увеличава, има търсене на фризьорски и бръснарски курсове, а все повече и повече младежи искат да станат барбери. Затова Кирил Москотов решава да отвори академия по бръснарство, която ще стане факт през септември.

Снимка

Знанията са най-важното, но ние ще издаваме и документ за завършено професионално обучение. Интерес има не само от нови хора, които изобщо не разбират от бръснарство. Много професионални фризьори искат да учат бръснарство, или обратното – да се преквалифицират и да станат бръснари. Защото барберството е и призвание, и работа, и стил на живот –
убеден е Кирил Москотов. – И гарантирам, че ако някой избере да стане бръснар, 100 процента няма да се откаже повече от това.


Снимки: архив и личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени