Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира едно от най-дългите ултрасъстезания в България - "Софийски манастири"

Андрей Гридин по трасето на "Софийски манастири"
Снимка: Сдружение "Маратон"



Тази сутрин стартира едно от най-дългите ултрасъстезания по планинско бягане и планинско колоездене в България - "Софийски манастири". Трасето му прави пълна обиколка на Софийското поле и край 25 манастира. Ултрасъстезанието ще се проведе в 3 дни, на 3 етапа, като участниците ще изминат общо 218 км, с близо 6000 метра положителна денивелация. Това обясни Борислав Панков от Сдружение "Маратон" - организатор на състезанието.

„Софийски манастири“ се проведе за първи път през 2016 г., като тогава беше само в един етап - от Клисурския манастир до село Лозен.  Миналата година проектът приобщи нови трасета и нови манастири, и състезанието беше в два етапа, като вторият беше от село Лозен до село Байлово. В средата на август тази година ултрабегачът Андрей Гридин първи изпробва вече завършеното трасе, като в рамките на два дни успешно се справи с близо 220-километровата дистанция.

Целта на организаторите е да осигурят не само трасе за един емблематичен за столицата ултрамаратон, но и това да се превърне в поклоннически маршрут. За тази цел те поставят трайни обозначителни знаци и табели, водещи към манастирите и другите забележителности по пътя.

„Софийски манастири” 2018 се организира в чест на празника на град София от Сдружение „Маратон”, фондация „София 2018 - Европейска столица на спорта” и Столичната община.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна