Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метафора на ограниченията

БНР Новини
Рейчъл Пичей и Пол Мосиг. Това / онова, 2016, фотография, 60 х 85 см.

В галерия „Структура“ беше открита изложбата „Подривна игра“, включваща седем автори от Турция, Италия, България, САЩ, Южна Африка и Австралия. Куратор на проекта е американският изкуствовед Изабел Галиера, която от известно време се занимава с играта като възможност или ограничение.
„Детската площадка е само една метафора на ограниченията, които обществото ни налага. Целият фокус на изложбата се състои в начина, по който ние сами се ограничаваме, а художниците се занимават с това до каква степен тези ограничения влияят на човешкото развитие и на способността ни да реагираме – не само в творчески, а и в социален и политически смисъл“, казва Мария Василева за изложбата.
Художникът Дейвид Пейдж е роден през 1962 г. в Южна Африка, но се смята за американец, тъй като от дете живее в САЩ. На откриването на изложбата той, с участието на публиката, изпълни своя пърформанс, озаглавен „Мисловен експеримент“. Пейдж казва, че той е посветен на властта, на това кой я притежава, как я упражнява и как лесно тя може да му бъде отнета. В пърформанса върху двама души са поставени ограничаващи костюми, изработени лично от Пейдж, след което хората са обездвижени на дъски и балансиращи на шейсет градуса един към друг. На земята са поставени духала, които приканват публиката да ги задвижва ръчно, така че хората в костюмите да могат да дишат и да се чувстват комфортно. За костюмите художникът казва, че това е  „обвивка, подобна на саркофаг, която изисква устройство за вентилация и охлаждане“.
Изложбата продължава до 13 октомври 2018.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна