Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13 града на страната отбелязват Деня в памет на загиналите мотористи

Снимка: БГНЕС

В 13 града на страната беше отбелязан Денят в памет на загиналите мотористи, включително в Пловдив, Русе и Бургас.

В Пловдив рокерите мирно преминаха по централните улици, охранявани от КАТ.

„Призивът ни е към нас да бъдем по-толерантни на пътя както към шофьорите на коли, на камиони, на рейсове и дори самите пешеходци. Да спрем войната по пътищата“, заяви участник в шествието.

„Да почетем загиналите приятели и да апелираме за по-толерантно движение на пътя“, каза друг.

„От клуба имам доста приятели, които са загинали“, сподели трети, а четвърти добави: „Малко повече да ни пазят. От държавата - повече съдействие“.

„В белия свят има втора стоп-лента, която е пред светофарите специално за мотористите“, препоръча друг участник в шествието, а негов колега посочи: „В Пловдив има много дупки, пропадане на предна гума на мотора. Призивът ни е ако може да се оправят пътищата“.

В Русе десетки членове на всички мото клубове се събраха в катедралния храм „Св. Троица“, където бе отслужена панихида. Всички те коментираха, че агресията по пътищата създава ситуации, в които се плаща най-високата цена - човешки живот.

Сред хората, дошли на панихидата, бе Мира Колева, съпруга на загиналия преди четири години Ивайло Андреев. Тогава той стана жертва на ситуация, в която в насрещното движение се изпреварваха два турски ТИР-а.

В Бургас стотици мотористи се включиха почетна обиколка на града, която се провежда за трета поредна година в рамките на кампанията „Ние сме хора, не донори“.

Мероприятията започнаха още вчера, когато мотористите направиха курбан, а отец Радослав прочете молитви в памет на загиналите при пътно-транспортни произшествия  „братя на вятъра“.

Мотористите настояват за повече отговорност от страна на всички участници в движението и за ремонт на основните пътища в страната, тъй като лошото състояние на асфалта е една от предпоставките за произшествия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна