Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втори ден граждани се събраха на протест с искане за оставка на правителството

| обновено на 17.09.18 в 22:04
Снимка: БГНЕС

Десетки граждани протестират в пространството около паметника на "Цар Освободител" пред Народното събрание. Протестът започна в 12.00 часа и е под надслов "Оставка, съд и смяна на системата". Организаторите му твърдят, че демонстрацията се организира в социалните мрежи от българите в чужбина. Протестиращите настояват за оставка на правителството и се обявяват за въвеждане на пряката демокрация и всички изборни длъжности да се избират от народа. Скандирания, остри речи и обвинения, отправени и към управляващи и към опозицията се чуха на площада пред парламента.
"Да поемем управлението в свои ръце! Как българският гражданин да има власт над всичко, да няма вече властимащи, да няма овластени хора, които си мислят, че са богове", каза участник в протеста.

Въпреки настояването за оставка, протестиращите не искат разпускане на сегашното НС, а то да гласува структура и състав на кабинет, излъчен от протеста или т.нар. правителство на гражданите. Демонстрантите настояват за въвеждане на пряката демокрация и електронното гласуване.

Към 18 часа протестът премина в шествие към Министерски съвет. Близо 80 души се събраха пред МС, за да поискат оставката на кабинета. По време на шествието движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано частично. 

Протестът не създаде трудности на движението пред Министерски съвет. 

Протестиращите отправиха обиди към журналистите, отразяващи проявата им. Те замерваха телевизионните екипи с монети, защото "медийните в България са продажни и дезинформират обществото". 

Протестните действия ще продължат и утре.

Подробности от днешния протест може да чуете в репортажа на Марта Малденова в звуквия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна