Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът Радев участва в откриването на учебната година на НГДЕК

Румен Радев на откриването на учебна година на Националната гимназия за древни езици и култури. Церемонията се състоя в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.
Снимка: БГНЕСПрезидентът Румен Радев участва днес в тържественото откриване на новата учебна година на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин-Кирил Философ“, което се състоя в аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

„Всяка година ние посрещаме този ден с трепет и радост. Като истински празник аз виждам, че днес тук за всички нас това е най-истинският празник, и така е било, така и ще бъде, защото жадният за напредък български народ от векове предава преклонението пред знанието като най-скъп завет на своите деца“, подчерта държавният глава в речта си.

Той каза, че НГДЕК има впечатляващи и богати традиции, чувство за общност, а ученици и учители градят мостове между минало и бъдеще. „Вие имате благородната мисия да търсите и да обобщавате мъдростта на предишните поколения и да я предавате на нас, в нашето забързано съвремие“, отбеляза Румен Радев.

На всички ученици президентът пожела все така всеотдайно в сърцата им да гори пламъкът на познанието. „Нека никога не забравяте, че най-важният урок, е че всички мечти се постигат с любов, много труд, с вяра и всеотдайност“, каза той.

Към дванадесетокласниците от НГДЕК, на които им предстои да решат какво да учат след завършването си, президентът се обърна с думите: „Каквото и да изберете, най-важното е да не спирате да отстоявате с думи и дела територията на духовността, човечността и достойнството. И където и да отиде, каквото и да вършите, да бъде с мисъл за България“.

Държавният глава изказа и дълбокото си уважение и благодарност към българските учители: „Без тяхната всеотдайност и вдъхновение знанието, светлината и прогресът на обществото са невъзможни“.

Президентът използва повода да поздрави и всички първокласници в страната и им пожела „смело да крачат по необятния път на познанието“.

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова заяви, че гимназията има специфична мисия – да възроди и развива класическото образование на България, което лежи в хилядолетната ни история и култура. Възпитаниците на НГДЕК са „избрани люде“ – единомислещи в истинската вяра, устремени към добри дела и нравствено грамотни, отбеляза тя.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от