Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски: В България все още гледаме ЕС в идилична светлина

Валентин Радомирски
Снимка: БГНЕС

Дебатът между защитниците на националната държава и от друга страна - на доминацията на Европейския съюз и неговите права и ценности, не е преставал от основаването на съюза, но сега придобива критични измерения. Това мнение изрази в предаването "12+3" дипломатът Валентин Радомирски.

"В момента се получиха наслагвания на няколко конфликтни точки. Миграцията беше само една от тях и различията, които дотогава бяха умело прикривани или решавани понякога с балансирани политики, вече проличаха очебийно и за обикновените европейски граждани, които все по активно се включват в дебата".

Валентин Радомирски допълни, че в България донякъде пропускаме този дебат, а ЕС все още се разглежда в идилична светлина. "В този съюз са заложени редица несправедливости", посочи Радомирски, според когото сме "пропуснали Маастрихт" и процесите, които се развиват впоследствие:

"Увеличи се неравенството в ЕС оттогава досега. Вие виждате как се раздели - на Западна на Източна Европа. Проблемът с храните е само част от айсберга. Така че се появиха едни различия, които бяха заложени още от Маастрихт и наистина става въпрос за един основен ремонт на ЕС, който ще покаже (ако стане), дали той ще съществува или не".

"Великите сили имат своите интереси и в случай, че ЕС не съумее да овладее ситуацията и не намери компромисно решение между тези две противоречиви гледни точки: за по-нататъшно интегриране или за оставяне на националния суверенитет над общите интереси, то тогава ще се превърнем в район, в който големите сили ще се опитат да получат надмощие", предупреди Радомирски.

Цялото интервю е в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна