Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ-ове от "Марица Изток" все още очакват отговор от ИАОС на заявленията си за отлагателен период

Снимка: БГНЕС

Двете американски централи от комплекса "Марица Изток" все още нямат отговор от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ на заявленията си за отлагателен период, известен като дерогация.

Документите им с искането за такъв период, за да могат да приложат по-високите европейски екологични изисквания, бяха внесени през февруари.

От решението на агенцията зависи дали на централите ще се наложи да направят разходи за допълнителни пречистващи инсталации или пък ТЕЦ-овете отговарят в достатъчна степен на еконормите и за тях може да се допусне изключение.

В интервю за „Хоризонт“ изпълнителните директори на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" Красимир Ненов и на ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово" Иван Цанков заявиха:

„Нямаме официална информация, но очакването ни е, че вероятно през следващите месеци ще бъде пристъпено към разглеждане на нашето заявление, тъй като това е изключително важно за вземане на решения за това как да процедираме със съответните инвестиции“.

„Притеснението ни е, че този процес се забавя, а окончателният срок е фиксиран - 2021 година, когато всички големи инсталации трябва да са в съответствие с новите стандарти. И ако поради някаква причина не получим исканата от нас дерогация, времето, в което ще трябва да направим необходимите инвестиции в оборудване, за да можем да постигнем новите - по-завишени норми, намалява."

От Министерството на екологията заявиха, че процедурата по разглеждане на комплексните разрешителни на ТЕЦ-овете е започнала. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени