Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По какво се различава здравеопазването в малките населени места в Северна и в Южна България

Снимка: Полина Тодорова

Във видинското село Войница са останали под 100 души. Няма нито лекар, нито зъболекар поне от 14 години. Възрастните хора ходят до Видин, ако се почувстват зле, но пътят е пропаднал, макар да е ремонтиран около 2010 година. Често се случват катастрофи. В съседното село Бела Рада лекар идва два пъти седмично за по два. Хората се шегуват, че са се организирали да се разболяват във вторник и четвъртък. Ако се разболеят в петък вечер викат бърза помощ. Когато лекарят го няма или не може да дойде кръвното на възрастните измерва бившия учител по изобразително изкуство и трудово обучение Ваньо Минчев, който вика линейка, ако не може да помогне:

„Учител съм по професия. От 20 години съм безработен и по принуда съм станал санитар – метач на джипито. Майка ми 26 години е била диабетик на инсулин. Най-малкото, което мога да направя, е някоя инжекция или кръвно. При по-специфични неща викам линейка, но съм спасявал хора с високо кръвно и с ниско кръвно“.

Изискването, за да има пълна щатна бройка за лекар е 700 постоянно живеещи пациенти и затова в селата почти няма такива, каза Минчев.

В Благоевградското градче Рила обаче всички са се обединили в името на едно - да има здравеопазване. Двамата общопрактикуващи лекари са си разпределили пациентите, организирали са си лаборатория за кръвни изследвания, а личните лекари помагат на специалистите, които идват в града, за да дават консултации на пациентите. Общината пък помага с каквото може. Д-р Величка Гюрова, един от  общопрактикуващите лекари, в Рила споделя, че в града са останали предимно възрастни и много болни хора. По-младите и децата са пациенти на нейната колежка, а д-р Гюрова работи с по-възрастните, въпреки че е на почти 70 години.

„Имаме социално звено към Общината. Над нас има и две социални звена. Идват през зимата и палят печките на бабите, малко да ги понахранват… Имаме и бивш болничен комплекс. Отдолу е „Бърза помощ“,  а отгоре - дом за възрастни. Всички са с Шизофрения. Водят се към мен. Никой не ги иска, никой не ги обича, но те също са хора… Имам 976 пациенти, без тези, които са в Испания. Осигурени, неосигурени, те ще си плащат. Водят се в компютъра и през лятото, като си дойдат, аз ги хващам и на имунизация, и ги преглеждам, както е редно. Толкова са и на колежката, но там около 500 са деца. Така разделихме практиката. Решили сме си проблема на място. Оставили сме си стария стерилизатор на 240 градуса… Лабораторията също ни е странна. Рилска лаборантка, която работи в Благоевград в голямата лаборатория, всеки ден от 8 до 10 часа взема кръв. Взима кръвта, носи я и съобщава по интернет“. Манипулационната си я изремонтирахме за 2-3000 лева. Имаме и кислородни бутилки… плащаме си. Общината помага със социалния работник. Ние пак сме толерирани, че имаме някаква Бърза помощ, не е като по селата.

Д-р Гюрова е постигнала договорки с лекари-специалисти от съседните градове и ги кани в Рила, но предварително е свършила голяма част от работата им. Зимата, когато пътищата са затрупани, по високите села стигат само линейките, но тя продължава да обслужва по-достъпните.  Според нея, настоящата здравна система трябва да се ликвидира. Тя дава за пример пациентите си от Испания, които носят рецептурни книжки, подобни на българските, но лекарствата не изписани на ръка, а с код.  Лекарствената терапия в малките населени места може да бъде организирана по-добре с централно аптечно, което да доставя лекарствата по окръзи и кабинети, вярва тя. Двете лекарки в Рила плащат и на болницата в Дупница, за да приема спешните им случаи:

„Не ние сме толерирани от това, че наблизко са градовете и болниците. Нас пък ни направиха на циркаджии с касовите апарати. Много време отнема - вече пети месец“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна