Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на Велико Търново: Националното единство е ключът към по-доброто бъдеще

Цвета Караянчева: Свободата не е трофей, тя е отпор срещу булото на забравата

Снимка: архив

"Свободата не е трофей. Свободата е отпор срещу булото на забравата, което е покрило костите на нашите предци. Свободата е отговорност. Свободата не се разменя или заменя". Това каза в празничното си слово по случай Деня на независимостта от крепостта "Царевец" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя посочи значението на историческото събитие за единението на българския народ: 

"През 1908 г. възкръсва второто българско царство. Княз Фердинанд титулува себе си цар и обявява Независимостта, но не в короната и в скиптъра е истинността на този акт, а единението на един народ, който чака своята свобода и независимост".

"Ако днес ние искаме да не ни наричат патриоти от друго тесто, трябва със същата дързост да браним тази независимост. Говорим за национално обединение, за балканска солидарност, за защитени европейски граници, но в основата на всичко е българският народ, който иска свобода, справедливост и спокойствие. Ние като политици и граждани сме длъжни да му го дадем. На този народ не са му необходими демагози и морални съдници, а лидери със силна воля и здрав ум, лидери, които никога да не забравят думите на Каравелов "Ний чуждото не щем, но и своето не даваме. Честит празник! Да пребъде България!", завърши Караянчева.

Преди това слово произнесе и кметът на Велико Търново Даниел Панов:
"Един народ ще пребъде, ако познава своята история. Трябва да сме горди, че сме българи. За да успеем, трябва да помним миналото и да се учим от делата на предците ни, трябва да пазим традициите и обичаите. Трябва да сме единни за една по-добра България, за по-добро бъдеще на нашите деца“.  

„Всички имаме дълг към славните българи от миналото. Нека помним и славим делата им, нека разказваме на нашите деца за паметните моменти от хилядолетната българска история, нека те познават делата на бележитите българи. Това е кауза, която всеки българин трябва да следва. Един народ ще пребъде, ако познава своята история, защото историята, православната вяра и духовността винаги са били наша движеща сила“, продължи Панов.

Независимостта успява, защото е резултат от истинско национално единство, каза кметът на града и добави:

„Държавният глава, правителството и народът действат в съзвучие. За тях българските национални интереси са над всичко. Съединение, независимост, сила – това са ключови думи, които показват, че всяка цел е възможна. Това е урокът от историята, в който трябва да вникнем и да научим. А именно – националното единство е ключът към вратата, отваряща пътя към по-доброто бъдеще пред всички нас. Обединени от българските национални интереси – само така ще бъде достойни наследници на славните български царе, възрожденци“.

Тържествата във Велико Търново за 110-годишнината от обявяването на българската независимост продължиха с тържествена заря-проверка и спектакъл "Звук и светлина".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.