Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вицепремиерът Красимир Каракачанов:

Модернизацията на армията и поддръжката на старата военна техника трябва да вървят успоредно

Страната ни трябва да подкрепи Унгария, защото случващото се срещу Унгария днес може да се случи срещу Полша или България утре

| обновено на 23.09.18 в 12:13
Вицепремиерът Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

От новите министри всички очакваме едно – и хората, и ние, техните колеги – да се работи бързо, енергично и в интерес на гражданите. Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В коментар по критиките на президента Румен Радев за назначаването на Младен Маринов като нов вътрешен министър Каракачанов посочи, че „той разбира проблемите и знае как да ги реши“.

„Това мога да ви го гарантирам. В качеството ми на вицепремиер, отговарящ за сигурността, в мое лице той ще има пълна подкрепа за всяка негова стъпка, която ще бъде насочена към това да бъде ликвидирана, или поне обуздана битовата престъпност по селата, в малките населени места, в градовете, в които има гета и т.н.“, каза Каракачанов.

МВР не е нито хор „Бодра смяна“, нито репресивният комунистически апарат от миналото

Проблемите на МВР са от много години и много от тях са свързани с политическото отношение към институцията, има редица натрупвания, които са довели до намаляването на ефективността на работата на полицията, смята вицепремиерът:

„Целият този натиск на обществото, едва ли не полицията да изпълнява ролята на някакъв хор "Бодра смяна", без да използва сила, а от друга страна полицаите се  страхуват да не бъдат обвинени, че са репресивният орган от бившата комунистическа държава доведе до това, че част от правомощията на полицая да респектира престъпният контингент, не се използваха пълноценно и това доведе до засилване на самочувствието на същия този престъпен контингент“.

В коментар по темата за катастрофите Красимир Каракачанов заяви, че нещата не опират само до завишаване на контрола, а проблемът за поведението на пътя за цялото общество е и морален, и психологически: „Основното нещо, което може да се направи и трябваше отдавна да се направи - това е видеонаблюдението. Не само на някои участъци, които са рискови и където традиционно се нарушават правилата. Да има един по-сериозен контрол по пътищата на страната, което между другото освен до предотвратяване на пътно-транспортни произшествия, би спомогнало и за борбата с другите видове престъпления, които се извършват“.

Модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличната техника трябва да вървят паралелно

Относно модернизацията на армията вицепремиерът Каракачанов е категоричен, че процесите на закупуване на нова техника за въоръжаване на армията и поддръжката на наличната трябва да вървят успоредно:

„В българското общество все още има хора, които ей така говорят на едро: щом сме в НАТО, трябва да имаме западна техника. Тази западна техника не я раздават безплатно, като подарък, тя струва пари. Тази западна техника, за която говорят много хора, ей така, без да разбират, и говорят да си правят евтин политически пиар, тя струва много милиарди, тя струва 20 милиарда евро, ако искаме да превъоръжим армията. Ние ги нямаме като държава, а и би било неразумно да бъдат хвърлени наведнъж. При наличието на съществуваща техника и в авиацията - хеликоптери и самолети, и в сухопътни войски имаме танкове, бронирани машини, които могат да бъдат поддържани и обновлението във въоръжените сили да върви поетапно, това е разумният подход“.

„Нашият стремеж е парите, които са отделени за проектите за нова техника, ако не бъдат усвоени тази година, да бъдат усвоени за други дейности в съответния вид въоръжени сили - например за ремонт на самолети, на хеликоптери, които имаме. Не приемам аргумента, че след като били съветски, те не ставали за нищо“, допълни Каракачанов.

Страната ни трябва да подкрепи Унгария - случващото се срещу Унгария днес може да се случи срещу Полша или България утре

Вицепремиерът анализира предложението на „Обединени патриоти“ страната ни да подкрепи Унгария, ако се стигне до евросанкции срещу Будапеща.

„Предложението, което ние сме внесли, и което се прие, е за изработване на позиция в подкрепа на Унгария, и когато този въпрос бъде поставен - а той няма да бъде поставен утре сутринта или след една седмица, България да заеме тази позиция да не подкрепя предлаганите санкции, отнемането на правото на глас на Унгария и т.н.“, подчерта Красимир Каракачанов, като потвърди опасенията на „Патриотите“, че „това, което днес се случва към Унгария, утре някой може да се опита да го наложи на Полша или на България“.

„Аргументите бяха, че Унгария не заслужава да бъде наказана, защото това се прави по идеологически причини и може би в търсене на дивиденти за предстоящите европейски избори. Точно поради тази причина го правят някои кръгове в Европейският парламент, които смятат, че Европа може да продължи да се развива по същия начин - да заличава националното съзнание на хората, да ограничава националният суверенитет на държавите. Европа е съюз от суверенни държави, а не от провинции, които се управляват от чиновници в Брюксел - чиновници, които никой не е избирал, те са назначаеми. И именно срещу тази политика на определени кръгове в Брюксел се противопоставя премиерът на Унгария Виктор Орбан“, аргументира се вицепремиерът.

Оттук нататък Външно министерство трябва да изработи тази позиция и позицията на България да е в подкрепа на Унгария, подчерта Красимир Каракачанов.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
 Даниел Вачков

За тъй наречения "Народен съд"

публикувано на 17.02.20 в 07:45