Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на ловци спря движението на ферибота при Никопол за няколко часа

| обновено на 25.09.18 в 12:32
Снимка: БГНЕС

Ловци от Плевенско затвориха тази сутрин от 8 до 11 часа движението на ферибота Никопол -Турну Мъгуреле. Причината е готвената заповед от Министерството на земеделието, храните и горите за забрана на групов лов на дива свиня в ловностопански райони по река Дунав. Разпоредбата засяга около 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин, алармираха те. 

Ловците са категорични, че със заповедта на ведомството няма да се спре разпространението на болестта у нас. Близо 50 души от 12 дружинки препречиха пътя с коли и не допуснаха достъпа за ферибота.  Те издигнаха плакати с надписи: "Няма Африканска чума. Трябва да има лов". 

Валентин Цонев обясни: "Управляващите трябва да вземат под внимание, че не само ние, ловците сме фактор за регулирането на африканската чума. Предизвикват ловците да бракониерстват или напрежение създават на ловците и аз мисля, че ще има умни хора и все още има горе управленци, които трябва да я регулират".

Според Росен Генов - член на Ловно-рибарската дружинка от село Лозица: "Ако не ни чуят властите в България, ще потърсим съдействие за решаване на нашия проблем от Европейската комисия. Протестните действия ще продължат до решаване на нашите искания".

"Във връзка с готвената заповед за забрана на груповия лов на дива свиня в пограничните райони в десеткилометровата зона от Русе до Видин, като смятаме, че по този начин, ограничавайки правата ни, не допринасят с нищо за намаляване популацията на дива свиня, която се смята за един от източниците на заразата с африканска чума по свинете. Не може да се осъществи по никакъв начин мониторинг, защото ловците няма да бъдат на терен в гората, няма да могат да отстрелват тези животни и съответно няма да могат да намират евентуално трупове на такива починали животни от болестта. Противоречиви са желанията на държавата. В стремежа си да ограничи тази забрана веднъж ни призовава да ловуваме интензивно, за да намалим по-голямата популация на дива свиня и веднага респективно след това пък ни забранява да ловуваме".

Според изпратени преди време указания на Агенцията по безопасност на храните, днес е крайният срок ловните дружини да изградят в своите райони ями за съхранение на странични животински продукти. Изискването е ямите да са достъпни за високо проходима техника. Контролът по изпълнението е възложен на местните горски дирекции. В най-малко 10 членки на Европейския съюз вече има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, съобщи Европейската комисия.

Темата е разгледана в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна