Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Възможно е да отпадне подоходният критерий в помощите за деца с починал родител

Златина Хаджипанайотова: Тези помощи не би трябвало да се обвързани с финансов критерий

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

Д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС, и адвокат Златина Хаджипанайотова коментираха промяната, според която персоналните пенсии за деца сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ. Парламентът прие на първо четене промените в Закона за семейните помощи за деца миналата седмица, очаква се тази промените да минат на второ четене и вместо от НОИ тези средства да се поемат от държавния бюджет като социално подпомагане. От поправките могат да се възползват около 5600 деца.

Очаква се новата семейна помощ да бъде по-висока като размер от сегашната персонална пенсия за сираци, която е 113 лева, прогнозира социалният министър Бисер Петков. Целта е да се даде шанс на деца без родител, които нямат право на наследствена пенсия към момента заради недостатъчен осигурителен стаж на починалите им родители. Така направи голяма крачка напред борбата на една майка, която започна с гневно писмо до Дядо Коледа в началото на годината и беше продължена от още много майки в социалните мрежи и протести пред парламента с подкрепата на омбудсмана Мая Манолова. Тази майка е Златина Хаджипанайотова.

В интервю за "Преди всички" тя благодари на БНР за отразяването на каузата.

"Имаме вече друг критерий и той е 450 лева, но отново имаме противопоставяне. Въвеждането на този финансов критерий не би трябвало да съществува. Ако законът бъде приет по този начин, ще направим запитване към Европарламента, защото отново имаме дискриминация. Децата трябва да получават помощите си без оглед на нито един финансов критерий", смята Хаджипанайотова.

"Държавата ще отговаря за 6000 деца и на тях тя сложи подоходен критерий. Говорим за правото детето да бъде подпомогнато, защото е с един родител. Говорим за едно малко по-достойно съществуване. Силно се надявам, че ще се намери достатъчно сила и воля, за да бъде променен законът и действително да защити правата на децата, останали без родител", настоя Златина Хаджипанайотова.

Д-р Хасан Адемов също се включи в разговора и отбеляза, че, докато е вървяло обсъждането на законопроекта, е станало ясно, че има спорове по въпроса за новата месечна социална помощ за деца без един родител или кръгли сираци.

"Между първо и второ четене има предложения за отпадане на подоходния тест за тази група. От друга страна, логиката на социалното подпомагане все пак е в полза на най-бедните" добави д-р Адемов.

"Извънредното заседание на комисията е в четвъртък и се надявам до края на седмицата проектът да бъде готов и следващата седмица да влезе в НС. Промените ще влязат в сила от 1 януари следващата година", подчерта Хасан Адемов.

Целите интервюта чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!