Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладян е огънят в един завод и в ТЕЦ - Сливен

Склад на завод "Динамо" в Сливен e изгорял напълно, други два са с частични поражения

| обновено на 25.09.18 в 12:08
Комисар Владимир Демирев
Снимка: БГНЕС

Изцяло е локализиран пожарът е ТЕЦ-Сливен и няма опасност за околните сгради, заяви директорът на директорът на Регионалната дирекция на пожарна безопасност и защита на населението комисар Владимир Демирев. В складовете на завод "Динамо" ситуацията също е овладяна. Екипи на противопожарната служба дежурят на двете огнища. Вероятната причина за пожара в ТЕЦ –а е самозапалване на въглищата, които са били в близост до складираните бали слама, каза комисар Демирев.

"Тези въглища, поради самата си специфика, се самозапалват, когато са на куп. Започнал е вчера такъв процес. Там са ги разтиквали с гребла и следствие на силния вятър е прехвръкнал въглен от тези въглища, запалените към балите със слама и най-вероятно това е причината".  

Огънят в завод „Динамо“ е тръгнал от искра от близките електропроводи.

"Следствие на силния вятър, получава се искра над мястото обособено за изхвърляне на отпадъците".

Напълно е изгорял един склад в завод "Динамо" в Сливен, а още два са с частични поражения от пожара, обобщи Демирев. При възникването на пожарите и последвалото гасене няма пострадали хора. Около складовете са изгорели 11 дка сухи треви и храсти: 


"Сутринта пожарът в "Топлофикация" е ограничен от всички страни. Направени са бариери от пясък и пръст, така че да не се разпространи. Охранява се. В близост няма постройки, които биха могли да се запалят, както и някакви други горивни материали". 

В завод "Динамо" ситуацията е наложила помощ чрез Главния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

"В "Динамо" също нещата успяхме да ги ликвидираме. Имаме един дежурен екип. Там ситуацията беше доста по-сериозна. Наложи се да изпратим пет автомобила от Сливен. Събрахме допълнителен личен състав от службата, един автомобил от Нова Загора и помощ получихме от колегите от Ямбол". 

За денонощието са възникнали 22 огнища на територията на община Сливен. Подадено е и едно лъжливо повикване. Работата по изясняването на причините довели до двата големи пожара продължава: 



Пожар е избухнал тази нощ в паркинг за ТИР-ове в Айтос. От пламъците са изгорели три камиона, нанесени и са материални щети. Пожар е имало и в село Драчево, община Средец, както и в шивашки цех в Банево. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна