Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Евробюджет 2019 не е време за революции

Андрей Новаков
Снимка: БГНЕС

Европейският бюджет за догодина ще бъде разгледан в ресорната Бюджетна комисия в Европейския парламент.
Това е предпоследният бюджет в настоящата многогодишна финансова рамка, но последният, в чието приемане ще участва и Великобритания. 

Евробюджетът за 2019-а ще трябва да продължи да инвестира достатъчно в пътища и млади хора, но да обърне внимание и на все по-нарастващата нужда от сигурност, каза за "Хоризонт" евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков. По думите му бюджетите на "Фронтекс" и "Европол" за догодина трябва да осигурят възможност за наемане на още хора и закупуване на още техника за охрана и сигурност. "От друга страна да гарантираме през европейския бюджет големи инфраструктурни проекти в отделните държави-членки като прокарване на нови пътища и модернизиране на железници", допълни Новаков. 

Има инициативи за осигуряване на допълнително финансиране за стопанствата, понесли значителни икономически щети заради болести по свинете, например чума по свинете, съобщи още Андрей Новаков. Той смята, че евробюджетът за 2019 година е "етап, в който е късно за революции" и трябва да се следва основно посоката от последните три-четири години: "Не можеш да кажеш на един студент: "Не можеш повече да получиш стипендия, защото ни трябват повече граничари на границата. И двете са възможни."

Европейският съюз трябва да ъпдейтне механизмите, по които функционира и да се обнови, категоричен е Новаков.

Цялото интервю е в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна