Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кристина Манчева, Спешна помощ: Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост. Това заяви в предаването "Нещо повече" д-р Кристина Манчева от Спешната помощ в София. Тя коментира доклада на Световната здравна организация за влиянието на спиртните напитки върху здравето, който поставя страната ни на осмо място по употреба на алкохол. Преди нас по употребени литри годишно се подреждат страни като Молдова, Литва, Чехия, Ирландия, Германия, Люксембург и Латвия.

Българинът все повече злоупотребява с алкохола, категорична е д-р Манчева. От януари до 20 септември тази година в Спешната помощ има 940 обаждания заради алкохолни проблеми. През летните месеци броят на злоупотребилите с алкохол и пострадалите се увеличава, сподели впечатленията си д-р Манчева.

„Мантрата, че една-две чаши вино на ден са полезни или че 50 грама концентрат убиват бактериите и действат съдоразширяващо – това е мит. Това води до навик, а навикът – до зависимост“, категорична е д-р Манчева.

Увеличава се броят на непълнолетните и малолетните, злоупотребяващи с алкохол, които доста често са с интоксикация от изпитото количество, допълни медикът. 

Често хората, страдащи от алкохолна зависимост се оправдават с битовизми, смята д-р Кристина Манчева: "Тежък живот, несгоди, разводи, загуби на имоти, на работа. Това е само оправдание. Алкохолът на никого не е помогнал за нищо. Той само може да навреди."

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени