Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: Процедурите срещу Полша са церемониално размахване на пръст

Наскоро Европейската комисия съобщи, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала от съда да предприеме междинни мерки до произнасянето на решението. Комисията изпрати уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите, които полските власти дадоха и по двата документа, не отстраниха опасенията на ЕК от правно естество, се посочва в съобщение на институцията.

"Премиерът Качински ще може да си позволи спрямо Брюксел много повече, отколкото можеше Доналд Туск", отбеляза в коментар за предаването "Нещо повече" политологът Боян Станиславски.

"На мястото на Качински не бих бил притеснен. Вече повече от две години наблюдаваме спектакъл на церемониално размахване на пръст, на практика нищо не се е случило. Не бих заложил, че евентуална присъда срещу Полша ще промени качествено ситуацията.  Единственото, което може да подейства, е финансовият елемент.  Но пък това може да доведе до обратен ефект. Защото случилото се засили гласовете, че Полша е под обсада и също не гарантира, че властта на "Право и справедливост" ще се разклати", смята Станиславски.

На въпрос за полското искане на постоянни американски бази в страната Станиславски отговори:

"Опасявам се, че това е някакъв вид магическо мислене. Може управляващите да са повярвали на собствената си пропаганда, че Америка ще ги пази. При войната на естаблишмънта във Вашингтон да се очаква такава ангажираност от САЩ е абсурдна.  Има сериозна несъвместимост на претенциите за суверенитет на Полша и искането за "Форт Тръмп". Качински и неговото обкръжение правят всичко възможно да не бъдат избутани трайно от властта и да си осигурят възможност да се върнат", смята анализаторът.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Петър Волгин с Боян Станиславски, както и анкета на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна