Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: КС все повече заприличва на горна камара на парламента

Снимка: www.csd.bg

Конституционният съд /КС/ все повече заприличва на една горна камара на парламента. Това каза Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в интервю за предаването „Нещо повече“.

„Начинът, по който се конституира Конституционният съд, априори е направил приемлив политическия избор. Когато оставим на парламента и на президента две трети от състава на КС, не можем да очакваме аполитизиран състав на КС“, обясни той.

Марков определи като несъстоятелен аргумента на опозицията да оттегли кандидатурата на Янаки Стоилов за конституционен съдия: „Несъстоятелен е аргументът, че кандидатура за конституционен съдия не бива да бъде издигана, при положение, че сме в опозиция и се намираме в очевидно малцинство, тъй като понякога издигането на кандидатура не е задължително да има само и единствено за цел тази кандидатура да бъде избрана, но напротив подобна кандидатура би поставила цялата ситуация в по-различен ъгъл. Подобна стъпка на оттегляне на кандидатура с аргумент, че ще загуби, мисля, че не е градивен“.

Единственият проблем, който виждам в кандидатурата на Красимир Влахов е, че това е кандидат, който скоро е влязъл в открит конфликт с друга политически ангажирана личност в съдебната власт, а именно Лозан Панов, коментира Марков кандидатурата на ГЕРБ: „В тази насока, очевидно и в обществото съществува мнението, че това са представители на две различни течения в съдебната власт, противостоящи се едно на друго. Донякъде може да се прави извода, че имаме определен политически знак, издигайки и подкрепяйки кандидатура на човек, който се е противопоставил на Лозан Панов“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна