Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре започва фестивалът „Дунавци пее и танцува“

Снимка: Архив: Община Видин

Утре и в неделя в град Дунавци ще за шести път ще се проведе международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Събитието е под патронажа на Министерство на културата. Организатор е кметството в град Дунавци, а целта- да се съхрани фолклорното богатство. По традиция фестивалът се провежда за празника на населеното място, отбелязван в края на септември, когато е и годишнината от обявяването на Дунавци за град. Ще има състави от Сърбия и Румъния, каза кметът Димчо Скорчев:

„За поредна година обявяваме фестивала в Дунавци. Това е и празникът на града. Названието е „Дунавци пее и танцува“. Надявам се и тази година да премине както и предишната. Миналата година имахме 911 участници. Тази са малко повече. Мисля, че ще се получи добре. Подготовката е на ниво. За съжаление, финансово малко сме затруднени, защото община Видин не е в състояние и не може да ни помогне финансово, но по друг начин решаваме проблема. До момента има записани 58 състава. Ще се радвам всички те да останат с добри впечатления и спомени от Дунавци.“

Фестивалът няма конкурсен характер. Откриването ще в 15 часа в събота. Същия ден в програмата са включени изпълнения на народната певица Румяна Попова. В неделя ще гостуват народната певица Ана - Мария Трайкова и Иван Звездев, който ще приготви традиционни за нашия край ястия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна