Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гените слагат фамилен отпечатък и върху нивото на холестерола

Снимка: Георги Нейков
Тази седмица отбелязваме Световния ден на фамилната хиперхолестеролемия – състояние, характеризиращо се с повишено ниво на холестерола. Оказва се, че това е сред най-често срещаните генетични заболявания. От засегнатите над 80 на сто остават недиагностицирани, а състоянието е рисково и ако рано не се вземат предпазни мерки, може да се получат здравословни проблеми още в активна възраст, а понякога и да се стигне до фатален край.
Именно затова и кардиолози и пациентски организации и изследователи са подели информационна кампания под наслов „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“.
В нея участват с подкрепата си и известни личности, сред които актьорът Христо Шопов и неговия син Наум Шопов (който през декември се дипломира и официално може да бъде наричан д-р Шопов), Катето Евро и синът ѝ Александър Кадиев.

През последните години в България традиционно 64 до 66% от смъртните случаи са свързани или се дължат на сърдечно-съдови заболявания – отбелязва

председателят на Дружеството на кардиолозите в България проф. Арман Постаджиян. И допълва, че има установени безспорни рискови фактори, които определят състояния като миокардния инфаркт или мозъчния инсулт: холестерола, високото артериално налягане, обездвижването, захарния диабет, тютюнопушенето. Има обаче хора, които наследяват висок холестерол и освен него нямат други рискови фактори, но преживяват сърдечен инцидент в активна възраст – между 35 и 45 години.

За целите на кампанията е създаден онлайн въпросник и за по-малко от 2 минути всеки може да провери своя риск от наследственото заболяване. )Тестът може да бъде намерен във Facebook страницата на кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ или тук.

Проф. Арман Постаджиян поясни, че в 7 университетски центъра в България вече събират данни и съставят статистика за разпространението на фамилната хиперхолестеролемия. Досегашната практика сочи, че за хора с ФХ рискът от инфаркт преди 55-60-годишна възраст е 20 пъти по-висок, а рискът от сърдечно-съдовата смъртност – 100 пъти по-висок.

В репортажа чуйте повече по темата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна