Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виктор Йоцов: Следващата финансова криза вече тегне над пазарите

| обновено на 29.09.18 в 12:25
Доц. Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

Тази седмица за осми път от 2015 година Федералният резерв на САЩ повиши основната лихва и даде заявка за продължаване на затягането на монетарната политика. Много анализатори възприемат тази тенденция като нормализация след дългия период на исторически ниски лихви. В навечерието на междинните избори обаче президентската администрация води политика на разхлабване, като увеличава бюджетния дефицит и води търговска война. 

"В момента наблюдаваме странен процес. От една страна виждаме затягане на паричната политика, в същото време пък фискалната политика, можем да кажем, че дори се разхлабва. Администрацията на президента Тръмп намали особено корпоративните данъци. Виждаме тенденция на увеличаване на фискалния дефицит, който дори може да стигне и до 5% от брутния вътрешен продукт, тоест образно, с единия крак натискаме газта, с другия крак натискаме спирачката", коментира пред "Хоризонт" финансистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов.

Разногласията между Белия дом и Федералния резерв се случват на ръба на нова глобална финансова и икономическа криза - прогнозира Йоцов в предаването "Събота 150": "Финансовите пазари са на ръба на колапс, а това може да доведе до нова глобална криза". 

Според Йоцов, Федералният резерв води правилна монетарна политика на повишаване на лихвените проценти, независимо от възраженията на американския президент Доналд Тръмп. Аргументът на Тръмп да не иска по-високи лихви е заради краткосрочни политически дивиденти, докато ръководителят на Резерва Джером Пауъл търси решения в дългосрочен план, категоричен е Йоцов:

„Чест прави на Паул, че все пак проведе тази политика, която не може да се стопира ей така, защото на Тръмп не му се ще да вижда по-високи лихвени проценти - това е опасно. В момента във Федералният резерв, не само във него, в ЕЦБ, в японската, английската, навсякъде резервните пари са се увеличили с три, четири пъти в сравнение с предкризисните нива. Това е нещо като „дамоклев меч“, който виси над пазарите за някаква огромна инфлация“.

Тенденциите, започващи в Съединените щати, ще се пренесат и в останалата част от света, предупреди доц. Виктор Йоцов. 

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна