Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венци Мицов: Искам да се извиня на всички софиянци за Наредбата за обществения ред

Венци Мицов
Снимка: Личен архив

След дълго отлагане и поправки в края на миналата седмица беше приета Наредбата за обществения ред и сигурност в Столичния общински съвет. Основният текст се запазва, но в три направления има промени - шума от строителни дейности, даренията и опазването на публичните пространства. Регламентът предвижда глоба до 300 лева за улични музиканти и нарушители на тишината в София. 36 общински съветници гласуваха „за”, а 1 против - Венци Мицов от ПГ5. За предаването „Хоризонт до обед” той коментира:

„От името на целия Столичен общински съвет искам да се извиня на всички софиянци за тази наредба... Подкрепиха ме, на практика, още 10 общински съветници, защото гласуваха „въздържал се“. В изказванията, които направиха всички те, казаха, че тази наредба не е добра. Дори хора, които я подкрепиха, казаха, че трябва да се преправя, но я подкрепиха".

Наредбата трябва да влезе в сила до 14 дни след като е била приета, но няма капацитет, който да съблюдава спазването ѝ, смята той:

„Разбира се, че тази наредба е абсолютно същата като предишната, само че е нова наредба, както би казал Валери Божинов. Единствената разлика е, че когато започнаха да я пишат преди 3 години, имаше представители на абсолютно всички политически сили, но постепенно си оттеглиха подкрепата и накрая останаха трима.

Кое е обидно и скандалното в цялата история? Тази наредба третира по едни и същи начин физическите термини „звук“, „тон“ и „шум“. Ако вие имате дете, което свири на пиано, в събота и неделя се предполага, че всички обитатели на кооперацията, в която живеете, са засегнати и вие трябва да вземете разрешение, за да може детето ви да свири между 8.00 и 13.00 часа, да речем, на пиано.  

Скандалното в случая е, че ние казваме на едни деца: „Мили деца, ако искате да седите, пръждосвайте се оттук, защото ние - големите чичковци, ви приравняваме с чичо Георги с флекса, който започва да реже в 7.00 часа сутринта". Това е скандалното и обидното на фона на цялото отношение към културата на управляващите, което намира изражение и тук. Това е направено от неразбиране! Колегите от Столичен общински съвет, които изготвиха тази наредба, не разбират от материята! Срамувам се от крайния сигнал, който Столичният общински съвет подава към хората, които имат деца, които деца трябва да се упражняват да свирят. Казах накрая на шефа на комисията да отиде той до Музикалното училище и да им обясни, че в събота и неделя не трябва да свирят".

Политическа група 5 и партия „Глас народен“ ще настояват за прегласуване на наредбата, сподели музикантът и допълни:

Вътре има още неща, които са много интересни. Те са свързани с уличните музиканти - част от градския ландшафт. Имаше едно добро намерение по някакъв начин да се регламентират местата, където свирят, но няма създаден регламент... Всички казаха, че е страхотна идея и ще направим работна група. Познайте дали се направи! Към днешна дата се приеха рестрикции, но работна група няма и правила няма. Ние не знаем сега по какъв начин ще се издават. Изключително смешно и нелепо в тази наредба е това, че са вменили на уличните музиканти, че те трябва да свирят само и единствено акустично – тоест, не може да отидеш с колонка никъде. Попитах колегите, дали са наясно, че с един акустичен цугтромбон може да се свири 10 пъти по-силно, отколкото с една много малка колонка, с която да свири китара. Каква е хипотезата, в която един певец излиза и трябва да си пусне плейбека някъде, за да пее". 

Интервюто с Венци Мицов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна