Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерята на Елиезер Алшех - Деяна: Единственото, което искаше да прави, е да рисува

Снимка: СГХГ

„Естетиката на безобразието“ се нарича голямата ретроспективна изложба, посветена на творчеството на Елиезер Алшех, домакин на която е Софийската градска художествена галерия. Дъщерята на художника арх. Деяна Алшех пристигна със семейството си от Аржентина специално за откриването на изложбата, която разкрива дълбоките връзки между България, Израел и далечната латиноамериканска страна, приютила много български емигранти.

Пред „Хоризонт“ Деяна Алшех разказва свои спомени, говори за връзката с баща си, за преследването от режима поради различното творческо мислене на Алшех и за бягството му от България. 

„Малко бяха тези, които имаха този шанс, при баща ми се случи, понеже беше евреин, но много други не успяха да се спасят“, казва Деяна Алшех. И с вълнение споделя за постоянната мъка на Елиезер Алшех, който е бил принуден да се превърне в скитник, чужденец и емигрант заради „формалистичното си творчество“, както е бил заклеймяван по онова време. 

Въпреки лагерите, отхвърлянето и голямата рана от липсата на разбиране в родната България, творческият дух на художника е бил по-силен от всичко друго:

„Единственото нещо, което искаше да прави, е да рисува, да твори, той можеше само това и го правеше навсякъде“.

Вместо към Израел Елиезер Алшех се отправя към Аржентина и тази държава се превръща в негова втора родина, макар винаги да милее за България. 

Днес неговото творчество достига до нас благодарение на усилията на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, посолството на Република Аржентина в България и  организацията на евреите в България „Шалом“. 

В рамките на серия от събития, всяка седмица до края на месец октомври от сряда до неделя ще бъде експонирано по едно непознато произведение на Елиезер Алшех. 

За познатия и непознат Елиезер Алшех слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна