Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания започват нова серия от протести

Групата "Системата ни убива": С "новия" закон за хората с увреждания бетонираме статуквото

Ще застанем да кажем: "Излъгахте ни, поемете си отговорността за лъжите", заканват се майките

| обновено на 02.10.18 в 09:07
Снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания от групата "Системата ни убива" започват нова серия от протести, първият от които е насрочен за 17.30 часа пред сградата на Народното събрание. Надсловът на акцията е "Системата ни убива - системата е блокирала". Протестът е обявен като национален.  

Майките настояват да се реализират предложените от тях реформи в социалната система. В продължение на 120 дни те протестират на палатков лагер пред сградата на парламента. Подобни палатки бяха разпънати и на други места в страната.

Майките бяха дали на депутатите срок 1-ви октомври, за да приемат пакет от три закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, но това не стана.

"Ще излизаме масово по всички градове в страната, където има палаткови лагери. Получихме много обещания и се оказа, че на 1-ви октомври нищо от обещаното не е факт. Ние нямаме избор и няма връщане назад. Много се надяваме, че този път много хора ще ни подкрепят. Излизаме, за да покажем, че това нещо не може да продължава по този начин. Тази наша борба е от години. По някакъв начин трябва да тръгне реформа и да се промени тази система", коментира за "Хоризонт" една от майките - Вера Иванова.

Вчера стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване, след като беше критикуван от протестиращите майки и от омбудсмана Мая Манолова. Според тях от него са извадени ключови за реформата текстове.

"Инвестирах в работните групи много време, пътувания, най-вече очакване, че нещата могат да се променят, но след вчерашния ден съм шокирана, че някой може да си позволи да разиграва хората по този начин", заяви в предаването "Преди всички" една от протестиращите майки - Мая Стоицева.

"Бетонираме статуквото. Новият закон за хората с увреждания не е нищо по-различно от стария Закон за интеграция на хората с увреждания с малко повече финансова подкрепа", подчерта Стоицева. Не говорим за времеви натиск, а за воля нещата да се случат, допълни тя. Според Стоицева трябва да  се види "къде изтичат парите в социалната система и защо хората са недоволни".

"Вече не вярвам в силата на протестите", сподели емоционално Стоицева:

"При положение че има седем национални протеста и 120 дни на палаткови лагери в цялата страна, ние продължаваме да сме невидими. Господ да ни е на помощ!"

В коментара си по едноседмичната отсрочка, която институциите си дадоха за евентуални корекции, Стоицева изтъкна, че днес ще застанат, за да кажат: "Излъгахте ни. Поемете си отговорност за лъжите!"

Мая Стоицева открои като друг проблем безучастността на обществото и отбеляза, че у нас проблемите се решават на принципа "мен това не ме засяга", както при протестите на учителите, например:

"Включително и от народа, който не иска да разбере и застане зад нас, непрекъснато обвинявайки ни в това, че сме политическа маша, че сме яхнати от политически амбиции на не знам кой си - това го слушаме от самото начало на протестите. Народът седи и спи."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна