Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с Danske Bank може да влезе за обсъждане в Европейския парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент покани лицето, което помогна да се разкрие предполагаемото пране на пари през естонския клон на Danske Bank, да свидетелства на 21-ви ноември пред специалната комисия за финансови престъпления, укриване  и избягване на данъци, съобщава Ройтерс.

Става въпрос за британеца Хауърд Уилкинсън, заемал ръководен пост в Danske Bank в балтийските държави, който, според информация от миналата седмица на датския в-к Berlingske, е предоставил данни за прането на пари, извършвано посредством естонския клон на най-голямата кредитна институция в Дания.

След проведено вътрешно разследване Danske Bank съобщи през миналия месец, че в периода между 2007-а и 2015 година през естонския ѝ клон са били осъществени финансови транзакции за около 200 млрд. евро – сума, надвишаваща десетократно БВП на Естония, като голяма част от тези плащания са изглеждали подозрителни.

Трябва да се има предвид, че голямата датска банка е изправена пред наказателни разследвания в Дания и Естония, а Националната агенция за борба с престъпността (NCA) на Великобритания обяви, че проучва използването на компании, регистрирани в Обединеното кралство, които са подозирани за участие в прането на пари през Danske Bank.

Британецът Хауърд Уилкинсън не е задължен да приеме поканата на Европейския парламент, тъй като по принцип подобно изслушване ще бъде обществено достояние и ще бъде предавано на живо, заяви говорителят на специализираната комисията на ЕП – Йепе Кофорд.

"Напълно разбирам притесненията му от репресии. Поради това аз съм отворен за свидетелски показания, които трябва да бъдат доставени по начин, който е безопасен и сигурен за него", допълни той.

Според Кофорд евентуалното изслушване ще позволи на членовете на комисията да посочат точно къде се е провалила както Danske Bank, така и датските и естонските надзорни органи.

"Това ще ни позволи, като законодатели, да затегнем съответното законодателство на ЕС и да засилим надзора над банките и националните надзорни органи, така че в бъдеще да се надяваме да избегнем огромните скандали, свързани с прането на пари, които наскоро засегнаха Европа", посочи говорителят на комисията.

На този етап адвокатът на Уилкинсън, който се намира в Съединените щати, не отговори на исканията на Ройтерс за коментар на отправената от Европейския парламент покана.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна