Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения - легенди и култура от времената на Ной

Армения е люлка на хилядолетна култура.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арменска поговорка гласи, че и камъкът раззеленява, ако към него се подходи с душа. 
Ако сте изкушени от историята Армения ще ви впечатли с паметниците,  старинните си манастири и с музеите си, събрали богатото културно наследство на една от най-древните цивилизации в света.
Арменците са първия народ, приел християнството за официална религия. Тук е и едно от най-старите хранилища за ръкописи в света, чиято колекция от древни книги е част от световната памет на ЮНЕСКО. В Армения може да чуете интересни легенди и любопитни истории, а гледката към свещената планина Арарат, на чийто връх казват, се озовал Ноевият ковчег, със сигурност ще привлече погледа ви, както се е случвало с много от озовалите се в Ереван.
Най-голямото богатство на тази страна са гостоприемството, чувството за хумор и хората. Арменците знаят как да посрещат с добро и с усмивка, и могат да накарат всеки свой гост да се почувства като у дома си. Не случайно три от най-важните думи в Армения са щастие, любов и приятелство.
Арменската столица е един от най-старите градове в света. Основан е през 782 година преди новата ера, Ереван празнува 2800 години от създаването си. 
Армения ще ви впечатли и с каменните си паметници - истински произведения на изкуството. Изработват се от 4-ти век. Наричат ги хачкар или кръст. Освен кръст майсторите гравирали върху камъка плетеници от символи. В Армения са открити хиляди такива каменни шевици, но казват, че изображенията и орнаментите върху всеки хачкар са уникални и не се повтарят. 
Производството на коняк е едно от чудесата на Армения, гордост за местните жители и една от запазените марки на страната. Твърди се, че историята води началото си още от времената на Ной. След потопа, лозарството и винопроизводството се зародили именно на територията на днешна Армения, а заради подходящите природни условия -  от древни времена тук се отглеждало грозде и се произвеждали алкохолни напитки. Казват, че като арменското бренди няма друго на света. Една от причините са ароматните местни сортове грозде, които виреят само тук. Те създават уникалния аромат и деликатния вкус на коняка, който оставя различни нотки - в зависимост от сорта. Друга причина, която прави арменския коняк уникален, е опитът и традициите в приготвянето му. 
Съвременната история на арменския коняк започнала преди повече от 130 години, когото местен търговец построил първата фабрика в Ереван. В началото на миналия век един от собствениците й представил продукцията си на изложение в Париж и тя спечелила голямата награда. Фабриката снабдявала с коняк дори руския императорски двор. Звездните времена на арменския коняк продължили и след това. Най-доброто място, където може да чуете любопитни истории, свързани с качествата на арменската огнена течност - е фабриката за коняк в Ереван, която съхранява в музей най-ценните си шедьоври. Така разказват: 
"Музеят е познат като едно от най-интересните места в Армения. Тук, определено, може да видите най-богатата колекция от отлежало бренди - от най-добрата реколта и най-високата класа. Това място е Съкровищницата на ереванската бренди компания. Съхранява най-старите, най-ценните и най-редките реколти. Може да видите някои от най-старите марки, които ни връщат към 1902 година, във времената, когато е създадено най-старото бренди в Армения. Бутилките тук са безценни. Те са част от нашата колекция и не ги продаваме." 
Вкусът на арменското бренди белязал и историческата конференция в Ялта през 1945 година. Има бренди, което се казва двин. Наричат го бренди на дипломатите. Създадено е през 1945 година специално за конференцията в Ялта. Било сервирано официално именно по време на тази конференция. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна