Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христиан Митев: Конфликтът между Красимир Влахов и Лозан Панов не е бил водещ мотив за номинацията му

Снимка: БГНЕС

Кандидатът за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание Красимир Влахов ще бъде изслушан в парламентарната комисия по правни въпроси.

Неговата кандидатура бе издигната от ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

По време на дискусията на Влахов ще бъдат задавани въпроси от народните представители, а чрез тях и от неправителствени и съсловни организации.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" заместник-председателят на правната комисия в НС Христиан Митев, който е депутат от групата на Обединените патриоти, определи кандидата като „един добър професионалист, който ще се справи и ще успее да издигне авторитета на Конституционния съд“:

„В интерес на истината, смятам, че тази кандидатура, около която се обединихме, е една добра кандидатура. Познавам господин Влахов от работата, която имахме по приемането на изменението в ГПК. Благодарение на неговото участие и в работната група, и в комисията при приемането на кодекса, смятам, че стигнахме до доста добри решения“.

Митев заяви, че не му е известно в „Обединени патриоти“ да са били обсъждани и други кандидатури. Острата полемика между Влахов и Лозан Панов не е била водещ мотив той да бъде номиниран.

По повод това, че нито една от опозиционните парламентарни групи не излъчи свой кандидат и така Влахов остава единствена възможност, той заяви:

„Няма как да задължим в края на краищата колегите от останалите политически сили да направят номинация, ако те сами не желаят“.

В НС са постъпили въпроси към Влахов от Българския институт за правни инициативи. Депутатите биха могли да питат кандидата и за отношението му към въвеждане на възможността за индивидуална жалба до Конституционния съд и възможността КС да преразглежда решението си по конституционни, взети в предходни години, издаде Митев.  Предвидено е кандидатурата да бъде гласувана в петък.

Президентът може просто да издаде указ, с който определя своята кандидатура за член на Конституционния съд, но според Митев е редно и президентът да направи публична процедура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна