Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти предлагат да отпадне корпоративният данък

Снимка: архив

Ново предложение за реформа в данъчната система и то само в данък печалба за бизнеса предлагат от Експертния клуб за икономика и политика. Авторът на доклада за промени в корпоративния данък е Стефан Стоянов.

„Предлагаме корпоративен данък да съществува само под формата на сегашния данък дивидент“, обясни той за предаването „Преди всички“ на  „Хоризонт“.

„Според нашия анализ това няма да се отрази негативно на постъпленията в бюджета. Корпоративен данък в сегашния вид и в условията на българската икономика е неефективен - той не изпълнява това, за което е предвиден и приходите от него са много ниски - едва 5% от общите данъчни постъпления в хазната“.

Премахване на данъка ще повиши склонността към нови инвестиции и ще увеличи разполагаемите ресурси  на компаниите – парични, времеви и човешки. Това ще доведе и до повишаване на стабилността на икономиката, смята Стоянов.

„Това е една стъпка в посока привличането инвеститорите обратно в България. Друг важен ефект, който очакваме, е повишаване на покупателната способност на населението. Редица икономисти са доказали досега, че наличието на корпоративен данък увеличава данъчната тежест и върху населението, защото тежестта на данъка реално се прехвърля от фирмите към техните клиенти чрез по-високи цени и към техните служители чрез по-ниски заплати“, каза той.

Предложението се базира на опита на Естония, която прави същата реформа през 2000 г. и оттогава забелязва само позитивни ефекти, а редица изследвания определят естонската данъчна система като най-конкурентоспособната в света.

„До някаква степен можем да сравним сегашното състояние на България с Естония през 2000 година, когато те въвеждат тази реформа“.

Българската икономика би станала по-конкурентна и спрямо унгарската, където също имат проблеми със съдебната система и с корупцията, но там корпоративният данък е 9%. В Ирландия този данък е 12%, но данъчната система предлага редица методи, които позволяват този данък да не се плаща и това привлича редица световни инвеститори, обясни Стефан Стоянов.

Икономическата среда в момента е благоприятна за въвеждането на реформата, убеден е експертът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени