Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стигна ли законодателството за хората с увреждания до задънена улица

Снимка: БГНЕС

Статуквото, за което говорят майките на деца с увреждания, може да бъде променено само тогава, когато се приемат и трите закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. Това мнение изрази пред "Хоризонт" Минчо Коралски, председател на Агенцията за хората с увреждания. 
   

„Законът за хората с увреждания е рамков закон и това, което се променя в него, е свързано най-вече с новата финансова помощ, значително по-висока от сега съществуващата в закона, предвидени са мерки за заетост – т.нар. квотен принцип, и предложението да има обособени фондове или средства за целево изразходване за постигане на две важни политики, каквито са заетостта и достъпната среда. От тази гледна точка нещата са много по-напред от сега съществуващия закон за хората с увреждания. Създава се впечатлението, че Законът за хората с увреждания трябва да реши всички въпроси, което очевидно не е така.“

Минчо Коралски изрази мнение, че Законът за личната помощ трябва да почива на общата логика, заложена в Закона за социалните услуги и трябва да се види дали тези два закона могат да се инкорпорират в един.

Коралски не вижда заинтересовани от това системата да не се променя. Пред хората с увреждания трябва да паднат всички прегради за тяхното развитие, така както е записано в конвенцията и "колкото повече се отлага този процес, толкова по-трудно това ще може да се случи", изтъкна той.

„Очевидно времето е дошло. Очевидно това не може да бъде заметено под чергата. Очевидно е, че всички за заинтересовани. Въпросът е да има диалог, в който да бъдат изслушани всички страни и аз се надявам този диалог да се състои утре. Слагайки всичко това на масата, ние трябва да намерим нещо, което е възможно и реализируемо към този момент“, каза в заключение председателят на Агенцията за хората с увреждания.

„Противопоставянето в момента на едни родители на други не е моята битка, моята борба. Моята борба е моят син да има шанс да живее нормално в тази държава, когато мен ме няма“, подчерта Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Противопоставят се национално представителните организации на други, смята тя. Събева не е съгласна с обособяването на личната помощ в отделен закон и е категорично против отпадането на защитената заетост.

"БСП не се възползва от протеста на майките на деца с увреждания и не използва техните болки и страдания, за да прави политика", категоричен бе депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков, заместник-председател на социалната комисия: „БСП постъпва изключително справедливо и с отношение към тези хора, без да се опитва да яхне протеста им“. По думите му, не е работа на опозицията да дава решение на проблемите.

Различните гледни точки чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени