Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес активността в еврозоната през септември до 4-месечно дъно

Бизнес активността в еврозоната се забави през септември до 4-месечно дъно в резултат на рязко отслабване на експанзията в промишлеността на фона на известно подобрение на икономическата активност в сектора на услугите, показват леко ревизирани надолу окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи в началото на есента до 4-месечно дъно от 54,1 пункта спрямо 54,5 пункта през август и предварителен индекс на ниво от 54,2 пункта. Отслабването на бизнес експанзията през септември се дължи изцяло на рязко влошаване на икономическата активност в промишления сектор.

В същото време индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се повиши през септември до тримесечен връх от 54,7 пункта спрямо 54,4 пункта през август, потвърждавайки предварителната оценка на агенция Markit. Индексът на работната заетост в сектора на услугите нарасна от 55,3 пункта през август до 55,5 пункта през септември, достигайки по този начин най-високо ниво от октомври 2007-а година насам.

"Докато заетостта остава в историческо високи нива, постоянна ерозия в темпа на растеж на новите поръчки от началото на годината досега предполага, че в скоро време и апетитът за наемане на допълнителен персонал ще започне в скоро време да намалява без да станем свидетели на забележително нарастване на притока на нови поръчки", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

"С оглед обаче на факта, че бизнес доверието по отношение на бъдещите перспективи се намира на едно от най-ниските нива за последните две години, компаниите очевидно не очакват някакъв подобен непосредствен обрат в търсенето и респективно в новите поръчки", допълни той. Трябва да се има предвид, че индексът на бъдещите бизнес нагласите се повиши слабо през септември до 62,1 пункта от негово близо двугодишно дъно от 61,6 през август.

Според Уилямсън, "въпреки че се движи близо до двегодишно ниво, общият PMI индекс за септември остава в сравнително високо ниво и сигнализира за все още солиден икономически растеж", като главният икономисти на агенция Markit предполага, че БВП на еврозоната ще нарасне през третото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато беше отчетен растеж от 0,4 на сто.

"Независимо от това обаче, през четвъртото тримесечие е малко вероятно да видим прекалено силен растеж, тъй като през последните месеци се наблюдава явна загуба на възходящия импулс както по отношение на производството, така и по отношение на новите поръчки", отбеляза Крис Уилямсън.

По-рано днес Markit представи окончателни резултати от аналогични бизнес проучвания в двете най-големи икономики на еврозоната, както и данни за активността в сферата на услугите в Испания и Италия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, отслабна през септември до 55,0 пункта от 6-месечения връх през август на ниво от 55,6 пункта и малко под предварителен индекс от 55,3 пункта. Индексът в сферата на услугите обаче нарасна до 55,9 пункта от 55,0 пункта през август, но под предварителен индекс от 56,5 пункта.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за септември пък се понижи от 54,9 пункта през август до 54,0 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от декември 2016-а година. Индексът в сферата на услугите също отбеляза спад от 55,4 пункта през август до 54,8 пункта през септември, достигайки най-слабо ниво от месец май.

Слабо понижение отчита и PMI индексът в сферата на услугите на Испания до 52,5 пункта от 52,7 пункта през август, докато аналогичният индекс за Италия се повиши изненадващо рязко до 53,3 пункта от 52,6 пункта, надвишавайки осреднената прогноза за индекс на ниво от 52,8 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна