Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на промишлената експанзия в еврозоната през септември до двугодишно дъно

Промишленият растеж в еврозоната се забави през деветия месец на годината до двугодишно дъно, което е нов сигнал, че ескалиращата търговска война между САЩ и Китай вреди на производствения сектор по цял свят, показват окончателни данни от проучване на агенция IHS Markit, които са малко по-слаби от предварителната оценка.

Промишленият PMI индекс се понижи през септември до 53,2 пункта от 54,5 пункта през август и малко под предварителен индекс на ниво от 53,3 пункта. Въпреки че индексът все още продължава да задържа стабилно над важното ниво от 50 пункта за 63-ти пореден месец (трайно задържане на индекса над това важно ниво за всеки един от месеците от юли 2013-а година насам), това е неговото най-ниско ниво от септември 2016-а година.

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, се понижи до 52,7 пункта от 54,7 пункта през август, отбелязвайки 28-месечно дъно. Индексът на новите експортни поръчки пък се понижи през септември до 5-годишно дъно от 50,2 пункта спрямо 52,0 пункта месец по-рано, което е ясен сигнал, че промишленият сектор е все по-силно притеснени от глобалните търговски бариери.

"Производството в еврозоната премина на още една по-ниска предавка в края на третото тримесечие. Секторът отбеляза солиден растеж в началото на годината, който обаче се влоши бързо през септември до най-ниско ниво от две години насам, тъй като има отслабване на растежа на производството и на работните места в отговор на ограничаване на експортната търговия ", заяви главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън. "Последното проучване обрисува най-лошата търговска картина от над пет години насам, като ръстът на износа спадна рязко през септември близо до нивата на стагнация от серията рекордни стойности в края на 2017-а година".

Индексът, измерващ заетостта в промишления сектор, се понижи през септември до 19-месечно дъно, а индексът на бъдещото производство, който е мерило за бизнес оптимизма през следващите 12 месеца, се влоши до близо тригодишно дъно. Всички това в комбинация с отслабване и на новите поръчки до 25-месечно дъно предполага, че слабостта в промишлената сфера ще остане в сила и през последното тримесечие на годината.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои аналогични проучвания за промишлената активност в четирите водещи икономики на еврозоната. Промишлените PMI индекси на Германия и Франция потвърдиха слабите предварителната оценка на агенция Markit, а съответните промишлени PMI индекси на Испания и Италия се влошиха по-силно от очакваното.

Германският промишлен PMI индекс се понижи през септември до 25-месечно дъно от 53,7 пункта спрямо 55,9 пункта през август, а аналогичният френски индекс се влоши до тримесечно дъно от 52,5 пункта спрямо 53,5 пункта месец по-рано.

В същото време промишленият PMI индекс на Италия се понижи от 50,1 пункта до важната бариера от 50,0 пункта за пръв път от две години насам, докато аналогичният индекс на Испания - до 51,4 пункта през септември от 53,0 пункта през август, като индексите и на двете държави са в най-ниски нива от 25 месеца насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна