Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ отпуска 180 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати и легла за центъра във Видин

Кирил Ананиев разпореди проверка в центъра по хемодиализа във Видин

| обновено на 03.10.18 в 17:00
Снимка: БГНЕС

В центъра по хемодиализа във Видин, който в момента работи на авариен режим заради повреда, очакват омбудсмана Мая Манолова и заместник-здравния министър Бойко Пенков. Създадена е организация пациентите временно да се насочват към Монтана и Лом. Междувременно здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка, след като тази сутрин един от пациентите, чакащи за хемодиализа, почина. 

Авария извади извън строя един от апаратите за прочистване на водата. Пациенти, които желаят, бяха пренасочени към хемодиализа в Монтана, а от утре хемодиализният център във Видин спира работа до понеделник. Уверението на директора на болницата доктор Цветан Василев е, че дотогава техниката ще бъде ремонтирана, тоест по-рано от очакваните десет дни, а той съобщи също и фактите около смъртен случай на пациента, на когото е предстояла хемодиализа. Починалият е 50-годишен мъж. Той не се явил в понеделник на процедура, каза директорът, във вторник е потърсен от болницата и днес е трябвало да му бъде извършена процедура.

Пациенти казаха пред БНР, че още от август те били подали жалба за нарушени стандарти при лечението в хемодиализата. Това, което те посочват, е по-малко персонал, недобра поддръжка на техниката. Те имат отговор от директора на болницата, че жалбата е неоснователна. До седми октомври се очаква и отговорът на Министерството за извършения вече одит на място.

До дни здравното министерство ще предостави 180 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати и легла, съобщават от ведомството и уточняват, че се очаква проблемът да се отстрани скоро.

Темата е разгледана в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени