Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ирина Гайтаневска: Няма бум на заболелите от хепатит А в София

Има ли бум на хепатит А в столицата

Д-р Атанас Мангъров: Има епидемичен взрив на хепатит А

Снимка: БГНЕС

Няма бум на заболелите от хепатит А в София. До момента може да се говори за епидемична ситуация, като заразените са 106 души, каза за "Хоризонт" д-р Ирина Гайтаневска, началник на отдел "Епидемиология и контрол на заразните болести" към Министерство на здравеопазването:
    

"Не мисля, че трябва да се притесняваме от епидемия. Уверявам ви, че са взети всички възможни мерки, които можем да вземем. Още с първите случаи на вирусен хепатит са информирани абсолютно всички институции, които по компетентност да си предприемат мерки, също така са направени сбирки с общопрактикуващите лекари, които обслужват това население, предупредени са какво трябва да правят, посетени са абсолютно всички училища и детски градини още преди стартирането на учебната година. Отпуснати са средства от общината за почистване на кварталите, на нерегламентирани сметища, за купуване на допълнително миещи препарати и дезинфекционни препарати", поясни Гайтаневска.

През юли за първи път бяха регистрирани шест случая, като засегнатите квартали са "Красна поляна" и "Факултета". Столична община е закупила допълнително ваксини срещу хепатит А, които се поставят на контактните при личните лекари. 

В предаването "Нещо повече" д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение на Инфекциозната болница в София поясни, че за епидемия можем да говорим, когато случаите на дадено заболяване нарастват над обичайното за него. "Обикновено случаите на хепатит А са малко, докато в момента има епидемичен взрив", заяви Мангъров.

Според него става дума за грубо нарушаване на личната хигиена. "Това е болест на ниската хигиена", категоричен е специалистът.

Ваксината предпазва на 100%, стига да е направена навреме, а инкубационният срок на хепатит А е около 45 дни, уточни лекарят. Ваксината изработва имунитет около две седмици след поставянето й.

Клиничните симптоми се проявяват едва при около 20% от заразените. Те демонстрират отпадналост, общо неразположение и жълтеница.

Темата е разгледана в звуковите файлове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна