Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белин Моллов: Регионалното планиране трябва да става в тесен диалог с бизнеса

Снимка: ИПИ

С добре разработени регионални планове или оперативни програми могат много добре да се използват ресурсите на всеки регион и да се поставят акценти в икономическото развитие. Това обясни в предаването "Нещо повече" арх. Белин Моллов, бивш заместник-министър на регионалното развитие. По думите му, постепенно сме успели да прозрем, че в България, с нейните исторически, физико-географски, демографски и териториални особености, имаме много добре очертани четири географски региона, два от които почти безспорни – Дунавският и Черноморският, са свързани и с европейски макростратегии.

"Съобразявайки се с географските области, с историческото развитие, икономическото състояние, демографското състояние, центровете и потенциалите и гледайки населението, ние можем да районираме страната така, че да бъде непоклатимо. Защото ние какво правихме досега - местим една област от един регион в другия регион, "връзваме" положението за един планов период и следващият планов период пак наново, не правим традиции да създаваме условия за вечност. На някой минава ли му през ума да сменя сега Тоскана, дори  да и падне населението - да не е регион", отбеляза Белин Моллов.

В коментара си за новото райониране на страната Белин Моллов подчерта, че има императивни изисквания от ЕС за райониране още отпреди нашето присъединяване, за да можем да участваме в кохезионната политика. Нашата регионална политика според Моллов е "по-скоро национална, с поглед към регионите". Той даде пример с Холандия и нейните 16 провинции, на които отговарят 16 оперативни програми за регионално развитие.  

Планирането трябва да се случва в много тесен диалог с бизнеса, категоричен е арх. Моллов.

"Бизнесът не знае какво пише в регионалния план, общините и ръководството не знаят какви са намеренията на бизнеса. Този план трябва да отразява намерения на властта, на бизнеса, на изискванията на граждани и техните нужди".

Бившият заместник-министър изрази опасенията си, че югозападният район, в който попада и София, остава в сегашните си граници, а в този регион вътрешнорегионалните различия остават огромни.

"Не трябва да планираме София само в рамките на Столичната община. София трябва да има софийски регион, който да обхваща София-град, Софийска област, Пернишка и Кюстендилска област", поясни експертът.

Белин Моллов даде конкретен пример за попадането на райони със сходни характеристики в един макрорегион:

"Това, което аз лансирам в Родопите - връзката от Сандански, Гоце Делчев към Доспат, към Девин, към Смолян, Кърджали, тази българска паралелна връзка, българската Виа Игнатия, на която са "нанизани" всичките общински центрове, която е една огърлица от природни и исторически забележителности, една огърлица от минерални извори, в така нареченото зелено сърце на Европа - Рило-Родопският масив е зеленото сърце на Европа, с най-голямото биоразнообразие, със зимните курорти, с балнеологията, с туризма, историята".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна