Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострецесионен връх на бизнес експанзията в сферата на услугите на САЩ през септември

През септември растежът на компаниите в сферата на услугите на САЩ се ускори по-силно от очакваното, достигайки пострецесионен връх, което е пореден сигнал, че водещата световна икономика продължава да набира скорост и в началото на есента, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, нарасна през септември до 61,6 пункта от 58,5 пункта през август, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за негово понижение до 58,0 пункта. Това представлява най-високо ниво на индекса от 2005-а година насам и пореден месец, в който той се задържа стабилно над важното ниво от 50 пункта (водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността).

Индексът, измерващ новите поръчки в сферата на услугите, нарасна в рамките на септември с 1,2 пункта до 61,6 пункта, докато индексът, оценяващ бизнес активността (производствения индекс) в непромишлената сфера се повиши с 4,5 пункта до 65,2 пункта.

Компонентата на ISM индекса, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор, също нарасна много силно с цели 5,7 пункта до 62,4 пункта.

Трябва да се има предвид, че секторът на услугите е ключов за растежа на водещата световна икономика, тъй като формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната. В същото време трудовата заетост в услугите формира и повече от 80% от общата заетост в частния сектор на САЩ, като днешният силен подиндекс на работната заетост е в линия със солидното ADP проучване и е факт преди очаквания в петък важен официален доклад за състоянието на пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през септември.

Повишение до 64,2 пункта от 62,8 пункта през август бележи и ценовият индекс в сферата на услугите, което е сигнал за увеличаване на производствените цени през септември за 31-ви пореден месец и нов знак за увеличаващ се инфлационен натиск.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна