Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Идакиев чества 50-годишното си присъствие в ефир

Снимка: архив

Журналистът и пътешественик Симеон Идакиев чества 50-годишното си присъствие в радио- и телевизионния ефир с тържествено събитие, което ще се проведе тази вечер във Военния клуб в столицата. Вечерта ще бъде посветена и на още един половинвековен юбилей – навършват се 50 години и от излъчването на първия епизод на емблематичната рубрика „Атлас“ на БНТ.
 

Няколко поколения българи помнят рубриката “Атлас“, която отвеждаше зрителите до далечни и непознати светове. Тази година се навършва половин век от излъчването на първата емисия на предаването през далечната 1968 г. с водещ проф. Тянко Йорданов.

През 1985-а Симеон Идакиев се присъединява към екипа на географската рубрика, превръщайки се в неин продуцент и водещ. Посещавайки многократно всички континенти, журналистът разкрива пред зрителите интересни географски и културни забележителности от целия свят. Той разказва, че интересът му към пътешествията се е породил благодарение на книгите. Посетил повече от 120 държави, но отказва да изброи своите любими места, защото, по думите му, всяка страна има с какво да впечатли своите посетители. Идакиев припомня колко е важно да спазваме местните обичаи и закони при посещение на чужди държави.

Всъщност журналистическата му кариера започва от Националното радио. Разказва, че се чувства еднакво добре както пред телевизионната камера, така и пред радиомикрофона.

Симеон Идакиев вече е планирал следващите си пътувания. Другата седмица заминава за Мароко, след което планира експедиция и до остров Борнео. И макар журналистът да не спира да обикаля света, споделя, че никога не се е изкушавал да остане зад граница.

Тържествената вечер, посветена на двойния половинвековен юбилей, ще бъде открита в 17 часа във Военния клуб.“Честването ще започне с документалния филм на Идакиев "50 години в 50 минути". Журналистът ще представи и последната си книга „Омагьосаните острови“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна