Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от скривалищата в София не функционират по предназначение

А. Иванов: Хората не са информирани как да реагират при бедствие или война, но това е двустранен процес

Снимка: БГНЕС

В 11 града преди дни бе извършена проверка на сирените, с които се обявява тревога – в Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“, а сигналите бяха съпътствани от гласова информация, трудно разпознаваема след първите думи: „Внимание, внимание“. Оказва се, че голяма част от хората не са запознати със сигналите, не разбират думите и не знаят какво да правят при евентуална опасност.

Голяма част от скривалищата в София, които са строени при евентуална биологична, химическа атака или бомбандировка не функционират по предназначение, а вместо в тях гражданите вече трябва да се крият в метростанции и паркингите на новите сгради.

„Има скривалища, които са с отлични показатели, но има и такива, които са с незадоволителни. Скривалищата и въобще защитните съоръжения са държавни, общински и частни, така че всеки собственик или пък учреждение, на което са предоставени за управление, са длъжни да го поддържат на такива параметри, които да дадат възможност незабавно да бъдат използвани. Ако трябва граждани да влязат в скривалища в незадоволителни състояния, то по-добре да не ги използват“, това каза за състоянието на бомбоубежищата у нас бившият началник на вече не съществуващата Главна дирекция „Национална служба „Гражданска защита“ Андрей Иванов.

Оказва се, че скривалищата се делят на няколко вида. Различават се по това кой ги стопанисва и за какви нужди са предназначени. Съоръженията, които трябва да спасят живота на населението при евентуална бомбардировка, се стопанисват от общините и областните управи.

Оказва се, че повече от хората не са запознати с местата, където могат да се укрият по време на война и не могат да реагират адекватно при евентуална заплаха.

Според Андрей Иванов трябва да има и желание от страна на хората да се информират как да реагират при дадено бедствие или по време на военно нападение.

„Да, има пропуск в това, че хората не са запознати, но това е двустранен процес“.

В звуковия файл можете да чуете анкета на Красимир Каменов от Радио Видин и репортаж на Спас Крайнин. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени