Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездни солисти и ансамбли идват в София за фестивала "Изкуството на барока 2018"

Снимка: uni-sofia.bg

От 6 октомври до 11 декември 2018 г. ще се проведе дванайсетото издание на фестивала "Изкуството на барока", което ще продължи традицията да дава шанс на българската публика да се срещне с някои от най-изявените изпълнители на барокова музика в Европа.

Началото е звездно - с концерт на световноизвестния мецосопран от Швеция Ан Халенберг и ансамбъл Il Рomo d'oro с диригент Зефира Вълова - най-успешната българска барокова цигуларка, концертмайстор на престижни ансамбли, основател и артистичен директор на фестивала "Изкуството на барока". На 6 октомври от 19 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще прозвучат творби, писани специално за карнавала във Венеция през 1729 г.


По-нататък в програмата са заложени още интересни концептуални проекти с участието на изключителната певица Ема Къркби, виртуозния блокфлейтист от Холандия Ерик Босграаф, чембалиста Алесандру Пиану, Бароковия оркестър на Европейския съюз с ръководител прочутата Амандин Бейер - цигулка. На сцените по време на фестивала ще се представят и български музиканти, специализирали исторически информирани практики: Явор Генов - лютня, Сабина Йорданова - бароков фагот, Василий Илисавски - хамерклавир и мн.др.

Интересни подробности за солистите и програмата на фестивала "Изкуството на барока 2018" разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичният директор Зефира Вълова. Чуйте в звуковия файл, а втората част на интервюто очаквайте на 9 октомври след новините в 21 часа по програма "Хоризонт".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!