Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 9 октомври е срокът за регистрация за обучение по програмата "Приложен програмист"

Снимка: БГНЕС

За втора поредна година започват обученията по професията „Приложен програмист“ по националната програма на Министерството на образованието и науката. Обученията са в изградените пет IT центъра в София, Бургас, Пловдив, Русе и Правец.

От програмата могат да се възползват всички настоящи десетокласници, които могат да започнат през ноември своя тригодишен безплатен курс на обучение и да го приключат едновременно със завършване на средното си образование. Част от обучението се провежда онлайн.

„В момента тече регистрацията за новите ученици, които искат да се включат в програмата – до 24.00 часа на 9-и октомври, 2018 година. Към момента има завишен интерес за регистрация. Остава непроменена датата на теста. Той ще бъде на 14-и октомври от 10.00 часа. В периода от 9 октомври до 13 октомври всеки регистрирал се и обявил имейл, ще получи парола за достъп до теста“, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя поясни, че входящият тест е свързан с мотивацията, което всеки ученик има за обучение по програмиране, с това как вижда своята реализация в IT сектора.

„Обучението се извършва в свободното време, когато другите ученици са във ваканция. Има и онлайн обучение, така че водещо при теста е да се оцени мотивацията. Това не е тест за проверка на знания“.

В края на курса на обучение се получава свидетелство за професионална квалификация.

„Кампанията по програмата в Русе върви с пълна сила“, каза директорът на Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Русе – Надежда Русева, която се надява, че тази година ще бъде по-успешна. Миналата година по програмата в Русе са се включили 99 ученици от цяла Североизточна България, като една част от тях заради затруднения с учебния материал, заради липса на удобен транспорт са се отказали.  

Петър Петров – преподавател в Професионалната гимназия по електротехника в Бургас, където също има разкрит център за обучение по професията „Приложен програмист“, каза в „Хоризонт до обед“, че има огромна полза, а за това свидетелстват и обратните връзки.

„Определено учениците, всички от тях, които останаха в програмата и в момента, намират огромна полза, защото те получават повече знания, свързани с техния интерес, всичко е безплатно… В нашия център, във всичките филиали започнаха около 200 човека. Имаше такива ученици, които за съжаление напуснаха програмата поради една или друга причина. Програмата може да се окаже полезна за всеки“.

Подробности можете да чуете от интервюто на Валерия Николова с Таня Михайлова, Надежда Русева, Петър Петров. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.