Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Румен Лазаров: В България няма изградена система за профилактика на рака на гърдата

Снимка: raknagurdata.com

Ракът на млечната жлеза е второто най-често срещано злокачествено новообразувание в света и първото по честота сред жените, сочи статистиката. 60 на сто от рака на гърдата се открива при навършилите 60 години, но 40 на сто от засегнатите са жени в активна възраст. У нас близо 3500 жени годишно се разболяват от рак, а около 1100 умират от това заболяване. Затова ранното му откриване е особено важно, посочи пред "Хоризонт" д-р Румен Лазаров, завеждащ отделението по лъчелечение и радиохирургия в една от големите софийски болници:

"Профилактиката се състои в преглед – най-често ехографско изследване, което е абсолютно безвредно и може да се прави многократно. При жените, които са във възраст около и над 50 години, се състои и в мамография, която също не е болезнена. За съжаление, в България няма изградена система за профилактика, тъй като профилактиката означава на национално ниво да бъдат обхванати абсолютно всички жени над 50-годишна възраст. Правят се един път в годината профилактичните изследвания, но поне засега това не е организирано за всички жени в страната - има кампании жените да ходят на преглед самостоятелно“.

Ако бъде установен навреме, ракът на млечната жлеза може да бъде излекуван в 98% от случаите, допълни Лазаров. В огромния си процент бучките по гърдите не са злокачествени и остават под наблюдение или се премахват с мини инвазивни техники. Лъчелечението също е изключително ефективен метод за лекуване, допълни Лазаров.

Доктор Иванка Танева от Първа хирургия на МБАЛ „Александровска“ припомни, че желаещите безплатен преглед в тази болница могат да запазят час на тел. 02 923 05 90. В рамките на скрининга е включено физикално изследване, ехография и мамография. Могат да се записват и жени под наблюдение, с биопсии.

В България само 14% от пациентите се диагностицират навреме, а в Западна Европа и САЩ - около 50%. Причина за това, на първо място, е ниската здравна култура, отчете Танева:

„За съжаление, българинът отива на лекар тогава, когато вече заболяването е напреднало изключително много. Това е основната причина да се диагностицират на по-късен етап“.

Танева призова жените да правят ежемесечни наблюдения и самопрегледи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна