Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков участва в обществен форум в Ловеч за развитие на социално ангажирано предприемачество

Постигнати са взаимно приемливи решения относно върнатия за ново разглеждане законопроект за хората с увреждания

Б. Петков: Новият закон за предприятията на социалната и солидарната икономика ще регламентира социалните предприятия в България и ще въведе ясни критерий за тях

| обновено на 06.10.18 в 13:57
Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че на работна среща, продължила до късно вчера, с омбудсмана Мая Манолова, национално представените организации и представители на финансовото министерство са постигнати взаимно приемливи решения относно върнатия за ново разглеждане законопроект за хората с увреждания. Той участва в Ловеч в дискусионен обществен форум за развитие на социално ангажирани предприемачи.

"В продължение на няколко часа обсъждахме въпросите, които породиха несъгласие в последният проект, който беше разглеждан в началото на седмицата. Мисля, че постигнахме взаимно приемливи решения и продължаваме процедурата следващата седмица със стремеж възможно най-скоро проектът да бъде одобрен от МС и да постъпи в Народното събрание."

Министър Петков подчерта, че голяма част от допълнителните 150 милиона лева, които се предвиждат в бюджета на социалното министерство за следващата година, ще са насочени за финансова подкрепа на хората с увреждания.

"Особено за тези от тях, които не могат да работят поради тежките увреждания, които имат, съответно ще получават подкрепа в рамките на линията на бедността. 57 % е предвидено да бъде тази месечна финансова подкрепа плюс социалната инвалидна пенсия. Правим всичко възможно, за да удовлетворим, исканията, очакванията на всички хора с увреждания".

Новият закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който се очаква да бъде приет на второ четене от  Народното събрание още този месец, ще регламентира социалните предприятия в България и ще въведе ясни критерий за тях, каза още министър Петков.

Новият закон предвижда две категории социални предприятия със съответните изисквания, посочи той.

"Предвижда насърчителни мерки за социалните предприятия и за субектите на социалната икономика, към които принадлежат и кооперациите, неправителствените организации, въвежда сертификационна марка, национален регистър на социалното предприятие, което ще насърчи развитието на сектора на социалното предприемачество, социалните мотивации".

Бисер Петков поясни, че в момента в страната има 1 461, самоопределили се като социални предприятия.

"Със закона се въвеждат характеристиките, критериите, и се дава възможност тези социални предприятия да получават право на строеж без конкурсни процедури".

Предвижда се и създаване на електронна платформа, която да улесни социалните предприятия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна