Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесен военен срещу новия наследник на Лула да Силва в битката за Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Бразилия започнаха президентски и парламентарни избори. Основни претенденти за държавен глава са крайнодесният бивш военен Жаир Болсонаро и кандидатът на дълго управлявалата Работническа партия Фернандо Хадад. 

Болсонаро, който според повечето проучвания има най-голямо одобрение и ще спечели над 35 процента от гласовете на първи тур, е наричан "тропическия Тръмп". В противоречиви свои изказвания той е изразявал одобрение към някогашната военна диктатура, смъртното наказание и мъченията като полицейски метод. Основна цел на Болсонаро е справянето с огромната наркопрестъпност в бедните квартали, наричани фавели, в големите градове. 

Той пропусна заключителните фази на кампанията, след като беше наръган с нож по време на предизборно събитие. Според анализаторите крайнодесния кандидат събира значителна подкрепа и заради корупционните разследвания, в които бяха уличени представители на висшите политически кръгове в Бразилия. 

Другият основен претендент е Фернандо Хадад, издигнат от Работническата партия на мястото на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва, който влезе в затвора заради злоупотреба с власт. Според предварителните прогнози, Хадад ще получи около 22 процента от гласовете и ще се изправи срещу Болсонаро на балотаж.   

Не вярвам в насилието, военната диктатура или липсата на свобода, обобщи Хадад в социалната мрежа Туитър основното си предизборно послание.

Освен за президент, в неделния ден 147 милиона бразилци ще изберат всички 513 депутати в долната камара на парламента, две-трети от сенаторите в горната, както и губернатори на 27-те щата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна