Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорител на ЕК заяви, че очакват бързо разследване на убийството на Виктория Маринова

| обновено на 08.10.18 в 18:35

Говорител на Европейската комисия в Брюксел заяви, че с голяма тъга са научили за убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Говорителят посочи, че Комисията очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата, заяви говорителят на председателя Жан-Клод Юнкер - Маргаритис Схинас:

"Трябва да направим така, че журналистите, където и да е било, да са в безопасност и да вършат безценната си работа за демократичните ни общества. Председателят Юнкер в речта си за състоянието на Съюза изрично заяви: "Европа трябва винаги да е на място, където свободата на медиите е свещена." Твърде много от нашите журналисти са заплашвани, нападани, убивани - няма демокрация без свободни медии". 
Виктория Маринова е третият журналист, убит в Европейския съюз в рамките на една година, посочва агенция Франс прес. И припомня за словашкия й колега Ян Куцияк, който беше застрелян през февруари, и за Дафне Каруана Галиция от Малта, която беше открита мъртва миналия октомври. Двамата се занимаваха с разследване на случаи на корупция.
България е на последните места от страните членки на ЕС по свобода на медиите - на 111-о място в списъка от 180 държави на "Репортери без граници", посочва Франс прес.
Франс прес отбелязва, че убийството се е случило седмица след предаването, в което Маринова интервюира разследващи журналисти за предполагаема измама на политици и олигарси с европейски фондове. Агенцията помества коментар на собственика на сайта "Бивол" Асен Йорданов, който разглежда убийството като "екзекуция" и "пример" за колегите на Маринова какво може да им се случи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна