Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Изборът за върховен съдия в САЩ е изключително важен и затова демократите бяха готови на всичко

Сега дори и да вземат цялата власт, те няма да могат да направят сериозни реформи

Валери Найденов
Снимка: БГНЕС

Брет Кавано беше одобрен от Сената за върховен съдия в САЩ  с 50 гласа „за“ и  48 „против“ независимо от изключително напрегнатите дискусии и обвинението в сексуално насилие преди 36 години. 

Журналистът Валери Найденов коментира в предаването „12+3“ по „Хоризонт“, че възможността съдията да не бъде избран е съществувала до последно:

„Спокойно можеше да не бъде избран, въпреки че самото обвинениее абсурдно и нищо потвърждаващо - той отрича напълно, а тя твърди, но в нейните показания има много пукнатини, които предизвикат безспорни съмнения /…/ Една дама, която е психолог, изведнъж се сеща 30 години по-късно, а сега са минали 36 години, че на младини, когато е била на 15 години, е отишла на някакво парти, забава и там един я е вкарал в една стая и я е опипвал и явно е искал да я изнасили, обаче не я изнасилил, пуснал я и тя избягала /…/ Тя, която е професор по психология, е забравила. Чак 30 години по-късно, през 2012-а, отива на психотерапевт и с негова помощ се установява това събитие, но не си спомня кой е извършителят, а чак в наше време, когато вече излиза краткият списък кои ще бъдат номинирани за съдия във Върховния съд, се сеща че Кавано е извършителят /…/ Явно тя, под влияние на фройдизма и митовете на фройдизма, съчинява тази история. В същото време може и да го е направила и нарочно, откъде да знаем, тъй като е активна феминистка, има дисертации, писани монографии върху джендъризма, привърженичка е на демократите. Самият Фройд по-късно се отказва от тези "спомени", тъй като на дамите, които е лекувал, много често изведнъж им се възстановява спомен, че са изнасилени от близки, а по-късно се оказва, че не е вярно. Фройд е казал, че това са фантазии. В случая с тази дама има очевидни неща, които не се връзват, както и твърде много дребни лъжи, които тя извършва сега".

Според Найденов Демократическата партия в САЩ е била лява по времето на Рузвелт, но в момента лявото е било заменено с политика на идентичностите.

„Същото се наблюдава и в Европа навсякъде. Затова умират социалдемократическите партии - тази подмяна се извърши! Аз бих казал, че и шефът на ПЕС е виден представител на тази тенденция“.

Изборът на върховен съдия е „изключително важен и затова демократите са готови да направят всичко“, коментира той

„Сега републиканците получават 5 свои привърженици - консервативни съдии,  срещу 4 които се смятат за по-либерални, а в Америка либерален значи ляв. Това означава, че фактически демократите,  дори и да вземат цялата власт, няма да могат да направят никакви сериозни реформи. Случвало се е в миналото - приемат се закони и Върховният съд ги отменя. Най-много ги боли за закона, който третира компаниите като хора и разрешава да субсидират с колкото си искат пари политиката. Този закон, който се канеха да го отменят, никога няма да могат да го отменят. Тъй като страшно много е заложено, Тръмп назначи двама относително млади съдии, а те там седят до 90-годишни, 100-годишни…“.

Върховният съд в САЩ може да отменя актове на законодателя и наредби на президента, припомни Найденов, който разясни и процедурата по импийчмънт:

„Ако демократите вземат мнозинство в Долната Камара, както според социолозите би трябвало да стане, със сигурност ще го импийчнат, но това е само обвинение. След това самият съд се извършва в сената и е нужно две трети мнозинство, което е невъзможно. Но има и много тънкости... към него не могат да се повдигат криминални обвинения докато е президент - някой така тълкуват Конституцията, а други казват, че това не е вярно. Ще го решава Конституционния съд, а там вече републиканците имат мнозинство“.

Тръмп е откраднал електората на левицата в САЩ, убеден е Найденов, според когото президентът на САЩ е постигнал „голяма победа“ и в международната политика през последната седмица:

„Принуди и Канада да се присъедини, заедно с Мексико, в новата НАФТА. Там има клаузи, които определено ще зарадват работническата класа не само САЩ, но и в Мексико, защото се предвижда мексиканците в автомобилната промишленост, на първо време 30% от тях, да имат минимална заплата от 16 долара на час, а в момента взимат по 3-4. Тръмп се оказва, че се бори включително и за правата на профсъюзите в Мексико. Той иска държавата да подкрепи правата на профсъюзите да се организират и да имат претенции. Целта му е мексиканският трудов пазар да поскъпне, а американският да бъде, съответно, по-конкурентоспособен, за да останат предприятията в Щатите. Много такива неща в това споразумение“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна