Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският министър на външните работи Сергей Лавров:

Обвиненията за кибератака срещу ОЗХО - мегафонна дипломация за отклоняване на вниманието

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Мегафонна дипломация, която цели отклоняване на вниманието от проблемите на Европейския съюз и НАТО". Така руският министър на външните работи Сергей Лавров определи твърденията на Холандия, че Русия е подготвяла мащабна кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/. 

По думите на Лавров, в пътуването на руските специалисти до Хага през април не е имало нищо тайно и те от никого не са се крили. Били са задържани без никакви обяснения, не им е било позволено да се свържат с руското посолство в Холандия и са били помолени да напуснат страната, посочи той на пресконференция в Москва след преговори с италианския си колега Енцо Моаверо-Миланези. 

Руският министър на външните работи обърна внимание върху факта, че е минала половин година между изгонването на руснаците и обвиняването им в кибершпионаж.

Лавров предположи, че целта на обвиненията е да се създаде необходимия политически фон преди предстоящото заседание на министрите на външните работи на НАТО и започващата утре сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия. За обяснения по случая в министерството на външните работи беше извикан холандският посланик в Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна